Fogalomtár

search
 • A
 • keyboard_arrow_right
  Alveolus

  Az alveolus a fogakat tartó állcsontmeder latin neve. Az állcsontmeder az állcsontnak a fogakat hordozó része. Benne helyezkednek el a fogak gyökerei. Itt haladnak az idegek és tápláló artériák  .

   

 • keyboard_arrow_right
  Amalgám

  Az amalgám higany és ónreszelék keveréke. Sokáig az egyik legelterjedtebb tömőanyag volt.
  Sokan feltételezik az egészségkárosító hatását, noha  – tudomásunk szerint  – a WHO ide vonatkozó jelentése veszélytelennek minősíti, a feltételezett káros hatásokat pedig nem találja bizonyítottnak .
  Mindazonáltal jelenleg pl:Németországban nem engedélyezett a használata és 2018-tól hazánkban sem.

  Ugyanakkor nem sok szó esik arról, hogy az amalgám a nyálba merülve folyamatosan elektromos áramot termel, amely nem előnyös a szájnyálkahártya számára.
  Sajnos az is igaz, hogy az amalgámtömések alatt szinte mindig találunk másodlagos szuvasodást és az esztétikuma is hagy kívánnivalót maga után, így a cseréjét szoktuk javasolni.
  Ma a töméseket esztétikus fehér (fog) színű anyagból készítjük… ezeknél sem mindegy, hogy melyik gyártó termékét használja a fogorvos…
  Rendelőnkben a Cosmedent cég több mint 25 éve bizonyított számos díjat nyert Renamel nevű anyagait használjuk. Nem véletlenül: tartós és láthatatlan restaurációk készíthetők vele.

   

  Nagyon sok amalgámtömés készült az elmúlt 100 évben. Mára elavult anyagnak számít.

  Sokszor található az amalgám alatt szuvasodás. Megjegyzendő, hogy nagyon alapos munkával amalgámból (ha a megfelelő típust használjuk) is lehet időtálló tömést készíteni.

   

 • keyboard_arrow_right
  Anamnézis

  Kórelőzmény
  Rendelőnkben 4 oldalas írásos kórelőzményt veszünk fel, melyben az általános egészségre és a korábbi fogászati eseményekre kérdezünk rá.
  Ennek nagy jelentősége van, hiszen az esetleges betegségek és korábbi kezelések befolyásolhatják a javasolt gyógyszereket és terápiát.
  Fontos az is, hogy megismerjük páciensünk esetleges allergiáit.

   

 • keyboard_arrow_right
  Arcív

  Fogpótlások készítésekor elengedhetetlen az “arcív”-nek nevezett eszköz használata. Az arcív olyan a fogtechnikusnak (aki a pótlást készíti), mint a vízmérték a kőművesnek. Segítségével pontosan rőgzíthető a felső fogív térbeli helyzete a koponyaalaphoz képest. Használatával pontos, egyénre szabott fogpótlásokat lehet készíteni, melyeket utólag  finam be kell igazítani a szájba de nem kell “a fél porcelánborítást lecsiszolni”, hogy a páciens kényelmesen tudjon összeharapni.
  Rendelőválasztásnál mindig tartsa szem előtt, hogy ahol nem használnak arcívet, ott csak átlagértékeket vesznek figyelembe a fogpótlás készítésekor, melynek következtében az elkészült munka úgy fog illeszkedni az ellentett fogazathoz, mintha mindenkire 42-es cipőt próbálnánk ráerőltetni, függetlenül a láb valódi méretétől.

   

   

   

 • keyboard_arrow_right
  Axiográfia

  Az axiográf egy olyan eszköz, amellyel megvizsgálhatjuk az állcsontízület mozgásait.
  A fogakra erősített kar kirajzolja nekünk a száj nyitó és csukó mozgásai során az ízületi fej mozgását.

  Ebből az ízület épségére, vagy betegségére következtethetünk és a készülő fogpótlásokat ennek megfelelően készíthetjük el.
  Rendelőnkben rendszeresen használunk ilyen eszközt, a pontosabb diagnózis végett.

   

 • Á
 • keyboard_arrow_right
  Árajánlat

  A kezelési terv, valamint a pontos fogazati státusz, és röntgenfelvétel és/ vagy CBCT alapján készítjük el árajánlatunkat. Árajánlatunk egyszerű, könnyen érthető, áttekinthető, segítségével pácienseink jól nyomon tudják követni a kezelések menetét.

   

   

 • B
 • keyboard_arrow_right
  Barázdazárás

  A barázdazárás egy olyan fogászati eljárás, melynek során a gyerkőcök frissen előtört maradó hátsó (moláris) fogait igyekszünk megvédeni a korai fogszuvasodástól.
  A frissen előtört fogak jellemzői a mély barázdák és gödröcskék, amelyek mélyén könnyen megtapadhat a lepedék, ételmaradék, melyet nehezen vagy egyáltalán nem tudnak a gyerekek eltávolítani.
  Az ott megtapadt lepedékben a baktériumok könnyen elszaporodhatnak, és a fog szöveteit gyorsan roncsolhatják, szuvasodást idézve elő ezzel.

  A gyerekkori szuvasodások 80%-a barázdából indul!

  Barázdazárás menete:
  Minden esetben speciális tisztítóporral letisztítjuk a fogakat. Erre azért van szükség, hogy az esetlegesen a fogakon maradt lepedéket maradéktalanul eltávolítsuk.
  Egyrészt ahol lepedék van, oda nem köt a tömőanyag, másrészt pedig ha leborítanánk az ottmaradt lepedéket, akkor észrevétlenül indulna el a szuvasodás, még nagyobb gondot okozva.
  Ezután egy másik készülékkel finom szemcsés fúróporral nagy nyomású levegő segítségével felérdesítjuk a fog barázdáit, gödröcskéit, hogy a barázdazáró anyag jobban tapadjon a felszínhez.

  Ez érthető, hiszen a barázdák olyan szűkek, hogy a fogkefesörte sem tud beléjük hatolni. A sűrített levegővel ráfújt por viszont egészen a barázdák legaljáig letisztítja a felszíneket.
  Ezután következik a barázdazáró anyag felvitele, csak arra a területre, ahol eddig is dolgoztunk. Utána következik a beigazítás, ha esetleg összeharapáskor kényelmetlennek érezné a kis páciens.

  Természetesen a beavatkozás után sem kell megfeledkezni a fogorvosi látogatásról, a folyamatos kontrollvizsgálatokról, hiszen ezek alkalmával sokszor a legkisebb szuvasodások is felismerhetők, és az időben történő kezelések sokkal jobb eredményre vezetnek, mint amikor már nagyobb baj van. Ezen kívül nagy gondot kell fordítani a rendszeres és alapos szájápolásra, aminek alapjai gyermekkorban kezdődnek.

   

   

 • keyboard_arrow_right
  Bucca

  Latin szó, mely az orcát jelöli. Buccalis = orca felőli.

 • C
 • keyboard_arrow_right
  Caries

  A caries a fogszuvasodás latin neve.
  A fogszuvasodás során a zománcot kikezdik a lepedékben élő kórokozók által termelt savak. A zománcon átjutva a sokkal puhább dentinben (ez a fog belső anyaga) óriási pusztítást visznek végbe.
  A tönkrement foganyag megsötétedik. Ezt hívjuk szuvasodásnak.
  Fontos a szuvasodás korai felderítése, melyhez rendelőnk a lgmodernebb lézeres szuvasodáskereső készüléket, a Diagnodentet használja.

   

   

   

  A képen jól látható egy kisméretű kezdődő szuvasodás, amely a fog belső puha anyaga, a dentin felé hatol.

   

   

   

   

   

   

   

  A képen előrehaladott szuvasodás látszik. A zománcon áthatolva a dentinben óriási pusztítást végez a folyamat. A fog belsejében nagy a roncsolás.

   

   

   

   

 • keyboard_arrow_right
  Cavitas

   

  A szó latinul üreget jelent.
  A tömés elhelyezésének céljából a fogba fúrt üreget nevezük így.

 • keyboard_arrow_right
  Cement

  A fogműveket gyakran ún. ragasztócementekkel rögzítjük. Ezek por és folyadék összekeverésével előállított pasztaszerű anyagok, amelyek a hidakat és inlay-ket megbízhatóan rögzítik.

 • keyboard_arrow_right
  Ciszta

  A fogak végén vagy oldalán esetleg önállóan létrejövő hámbélésű tömlő, melyben sárgás és áttetsző folyadék van. A ciszta folyamatosan nő (nem tumor) és mielőbb szükséges az eltávolítása, mert akkora is lehet, hogy az állcsontot elvékonyítva az eltörik. Nem tévesztendő össze a granulómával. A ciszta RTG felvételen szabályos kör alakú, míg a granulóma kevésbé szabályos, vagy elnyújtott alakú.

  Ciszta röntgenképe – a foggyökéren látható kör alakú sötét folt

 • keyboard_arrow_right
  Cone-Beam CT (CBCT)

  A Cone-Beam CT (CBCT) egy új 3 dimenziós képalkotó eljárás, amellyel pl.: a fogbeültetés során megnézhetjük a csont magasságát és szélességét is. A hagyományos RTG felvételeken csak a csont egy dimenzióját, a magasságot tudtuk vizsgálni, azt is nagy torzítással.
  A CBCT-vel a csontról bárhol virtuális metszeteket készíthetük és azon megmérhetjük annak szélességét is. Pontos képet kapunk arról, hogy a csont mennyisége elegendő-e az implantáláshoz.
  A felvételeken az is jól látszik, hogy milyen hosszú és milyen széles műgyökér helyezhető be.

  Kiválóan felderíthetünk vele egyébként nem, vagy alig látható elváltozásokat pl.: a gyökerek takarásában lévő gyulladásokat, a fogágy állapotát, a csontos fogágy normál felvételeken rejtve maradó hiányosságait, idegen testeket stb…
  Rendelőnkben ma fogbeültetést CSAK CBCT felvétel készítése után végzünk.

   

 • keyboard_arrow_right
  Csapozás

  A gyökérkezelt fogak koronája sokszor annyira hiányos, hogy a gyökérbe a felépítő tömőanyagnak kapaszkodót biztosító csapot kell helyeznünk. Rendelőnkben a ma legjobbnak tartott üvegrost csapokat helyezzük a gyökérbe. Rendszeres szakmai kapcsolatban állunk az Európában az egyik legjobbnak tartott Bolognai egyetem kutatóival, hogy mindig a legmagasabb szinten végezzük a csapok behelyezését.

  Különféle méretű és alakú csapok állnak rendelkezésünkre, így ezek segítségével a különböző gyökértípusokba is van lehetőség megfelelő csapot helyezni. Csapozást csak gyökérkezelt fogakban végzünk. A szakma szabályainak megfelelően elkészített gyökértömés teljesen elzárja a szájüreget a gyökércsatornától, így a teljesen panaszmentes, gyulladásmentes fog gyökércsatornájába bele lehet helyezni a csapokat. Első lépésként a gyökértömés egy részét el kell távolítani a fogból, hogy ott helyet teremtsünk a később behelyezendő csapnak. Ezután az aszisztencia előkészíti a kiválasztott, előre bepróbált csapokat, míg az orvos előkészíti megfelelően fogat.

   

   

  Ezt követően egy speciális ragasztóanyaggal történik a csapok beragasztása a gyökércsatornába, majd tömőanyagból történik a fog felépítése. Attól függően, hogy mekkora foganyagot kellett pótolni, további lépésként lehetséges, hogy a fogorvos javasolni fogja esetleg a korona elkészítését a fogra.

   

 • keyboard_arrow_right
  Csontpótlás

  A fogbeültetés során sokszor szembesülünk azzal. hogy a csont felszívódott, elkeskenyedett és méretét illetően alkalmatlan az implantátumok hordozására.
  Ilyenkor irányított szövetregenerációt, azaz csontpótlást végzünk.
  A törött végtagok csak akkor tudnak összeforrni, ha a testünk csontot növeszt a törvégek közé. A fogászatban ezt a mechanizmust használjuk fel irányított módon.

  Az elv a következő:
  Amikor a csont felszínéről elemeljük a csonthártyát és az elemelt helyzetben megtartjuk, vérömleny foglalja el a helyet.
  A csont és az elemelt csonthártya között mindig csont fog képződni.

  A beültetések során feltárjuk a pótolandó területet és elemeljük a csonthártyát. A csontfelszínre általában az alsó állcsontból vett saját csont kaparékát és /vagy csontpótló anyagot helyezünk. Ha túl nagy a hiány, titánmerevítésű hálóval borítjuk, hogy a kialakítandó csont formája megfelelő legyen. A csontpótló anyagot biomembránnal borítjuk. Ez óvja meg a csontkaparékot a felszívódástól. A sebet összevarrva 4-5 hónap alatt új csont képzódik.
  Természetesen vannak a bevatkozásnak kockázatai. A leggyakoribb szövődmény a csontpótlás elfertőződése.
  Ez ellen kifogástalan szájhigiénével, antibiotikummal és fertőtlenítő hatású szájöblítővel védekezünk.

   

  Csontpótlás

 • D
 • keyboard_arrow_right
  Dentin

  A dentin a fognak a zománc alatt elhelyezkedő része. Sárgás színű és tele van apró csatornákkal, amelyekben az ideg nyúlványai futnak egészen a zománcig. Amikor a fogorvos belefúr a fogba ezek a rostok érzik a fájdalmat.

 • keyboard_arrow_right
  Depurálás

  A depurálás orvosi szakszó, amely a fogkövek eltávolítását jelenti. Ennek során ultrahangos fogkőeltávolítóval szedjük le a fogköveket. Ez a készülék 30 ezerszer rezdül meg másodpercenként. Ezzel a finom mozgással szinte lerobbantja a fog felszínéről a felrakódást, miközben a zománcot nem sérti meg. Az ultrahangos fogkőeltávolítást rendelőnkben a fogpolírozással fejezzük be. Ezt a két feladatot általában a szájhigiénikus végzi el.

   

   

 • keyboard_arrow_right
  Diagnodent: lézeres fogszuvasodás kereső

  A fogorvos egyik legfontosabb feladata megállapítani, hogy van-e szuvasodás a fogban.
  Korábban a megtekintés volt a legfontosabb eszközünk. Tükörrel benézve a szájba és a fémszonda hegyével megtapintva a fogat, kerestük meg a szuvasodást.
  Ez a módszer kb. 61-62%-ban vezetett sikerre, azaz viszonylag sok szuvas góc maradt észrevétlen.

  A tudomány fejlődése új eszközöket és eljárásokat hoz. A szuvasodás keresésében egy lézeres mérőeszköz jelenti ma a csúcstechnikát.

   

   

  A fogakat megtekintve talán épp sejthető, hogy a második kisőrlő elülső felszíne gyanús.

   

   

   

   

   

   

   

  Megmérve a készülék szuvasodást mutat.

   

   

   

   

   

   

  Valóban ott a szuvasodás, ahol a készülék mutatta.

   

   

   

   

   

   

   

  Kitisztítjuk a fogat

   

   

   

   

   

   

   

  A fog Renamel tömést kap.

   

   

   

   

   

   

   

  Az okos készülék, mely időben kimutatja a rejtett szuvasodásokat is.

   

   

   

  Mindenki látott már éjjel is világító foszforeszkáló karóra lapot, vagy hasonló lámpa kapcsolót. A foszforeszkáló anyagok – bármilyen fénnyel világítjuk meg – mindig a saját jellemző színű fényükkel fognak visszavilágítani.
  Valami hasonlóan szellemes módon működik a Diagnodent nevű készülékünk is. Azt használja ki, ha a fogban szuvasodás van és besugározzuk egy megfelelő fénnyel, a szuvas góc a saját jellemző fényével sugároz vissza.
  Ezt az elvet alkalmazva berendezésünk még a fog belsejében is kimutatja a szuvasodást.
  Segítségével – mint említettük – 91 százalék feletti a találati biztonság.

   

 • keyboard_arrow_right
  Diastema

  Diastemának nevezzük azt az esetet, amikor két fog között kisebb-nagyobb mértékű rés található. Ez leggyakrabban a két felső nagymetsző között szokott kialakulni, de kismetszők, sőt oldalsó fogaknál is lehetnek rések. A két fog között található réseket ha azok nem extrémen nagyok, akkor lehetőség van azok zárására, direkt héjakkal, vagy indirekt készült porcelán héjakkal.
  A diastema sokszor nyelvlökéses nyelés következményeként jön létre. Ilyenkor segít a myofunkcionális fogszabályozás, ami megszünteti a nyelvlökést és összehúzza a rést.

   

 • keyboard_arrow_right
  Direkt héj

  A direkt héj a fogak külső – orcai – oldalát borító vékony, tömőanyagból készült réteg, amelyet a fogorvos speciális tömőanyagból szabadkézzel hord fel. Alkalmazásukkal a fogak formáját, nagyságát és színét is megváltoztathatjuk, sőt ha a fogak közötti rés nem túl nagy, akkor akár a rések zárását is meg lehet vele oldani. Természetesen ennek eldöntésére mindig személyes konzultáció szükséges, hiszen csak ekkor lehet megállapítani a pontos kezelési tervet.

 • keyboard_arrow_right
  Direkt korona

  A direkt koronát a fogorvos közvetlenül a szájüregben, az érintett fogon készíti el, tömőanyag felhasználásával. Előnye, hogy nincs szükség lenyomatra és a várakozási idő is lerövidül annyira, hogy gyakorlatilag ugyanabban az ülésben már meg is kapja a koronát a páciens.

 • E
 • keyboard_arrow_right
  Egyéni lenyomatkanál

  Az egyéni kanalat fogpótlások készítésekor lenyomatvételre használjuk. Egy standard lenyomati kanállal vett tanulmányi lenyomat felhasználásával készül és pontosan illeszkedik a fogívre. Előnye a standard, általánosan használt lenyomati kanalakkal szemben, hogy használatával pontosabb, precízebb lenyomat készíthető, így a fogpótlás is pontosabb lehet.

 • keyboard_arrow_right
  Elhalt fog

  A fog belsejében az ideg található. Normális körülmények között az idegből folyamatosan folyadék áramlik a fog anyagán keresztül a zománcfelszín irányába.
  Ez a folyadékáramlás tartja kémiailag karban a fog anyagát. Ha ez megszűnik, a külvilág felől beáramolhatnak pl.: a színező anyagok és elsötétedhet a fog.
  Az elhalás során az ideget kórokozók ölik meg és tenyészve benne mérgeket termelnek. Ezek a gyökércsúcson kijutva a csontban gyulladást keltenek, amely ha krónikussá válik, granulóma néven ismert.
  Ha a folyamat akut, akkor fájdalom és arcduzzanat jelentkezik.Az ellátás során – ha nagyon súlyosak a tünetek – ki kell húzni a fogat, ha kevésbé, akkor gyökérkezeléssel megmenthetjük azt.
  A fog szürkés elszíneződése és melegérzékenysége hívhatja fel a figyelmet a fog elhalására.

 • keyboard_arrow_right
  Első betegvizsgálat, konzultáció

  Mi történik az első találkozáskor a fogorvosnál?
  Az első megbeszélés mindig egy kötetlen beszélgetés, állapotfelmérés ,melynek során a páciens összefoglalja, hogy miért keresi fel rendelőnket.
  Ezt követi a száj áttekintő fogorvosi vizsgálata.
  Ennek során szájüregi kamerával megmutatjuk a pácienseknek is, hogy mi mit látunk a szájban, majd közösen megbeszéljük a kezelési tervet.

 • keyboard_arrow_right
  Elszíneződés

  A fogak elszíneződése sajnos igen gyakori. Ez külső és belső okokra vezethető vissza.

  A külső elszíneződés okai:
  A fogakra szennyeződés rakódik fel. Ha ezt nem távolítjuk el, a táplálékból (pl.: kávé, tea, vörösbor) vagy pl.: a dohányfüstből színezékek rakódnak bele és megsötétítik a fogat. Hasonló gondot okoznak egyes gyógyszerek, mint pl.: a klórhexidin tartalmú szájfertőtlenítők.
  A külső elszíneződést a depurálás során távolítjuk el.

  A belső elszíneződés okai:
  A fogak két anyagból épülnek fel: a külső kemény zománcból és a belső puhább és sárgásabb dentinből. A fiatal korra az jellemző, hogy a zománc nagyon fehér. Ahogy korosodunk, úgy lesz egyre átlátszóbb így a sárga belső foganyag jobban láthatóvá válik.

  Az egyéni adottságok nagyban befolyásolják a fogak alapszínét, így lehetséges az, hogy egyeseknek a természetes fogszíne eleve is sárga.
  A gyermekkorban szedett nagymennyiségű tetracyclint tartalmazó antibiotikum (Pl.: tetran), akár feketés-barnára is színezheti a fogakat.
  A belső elszíneződésekhez soroljuk, amikor a gyökérkezelést követően a gyökértömő anyagokból kiáramló vegyületek és a fogba bediffundáló külső színezőanyagok a fog elszíneződését okozzák.
  A belső elszíneződést fogfehérítéssel lehet orvosolni.

  Tetracyclines elszíneződés

 • keyboard_arrow_right
  Extractio

  A foghúzás, vagy más néven extractio az az eljárás, melynek során valamilyen okból a fogat nem lehet a szájban tartani, és különböző eszközök segítségével el kell távolítani. Leggyakoribb okok a fogeltávolításra:

  • Nagy mértékű gyulladás a fog körül, ami más módon nem szüntethető meg
  • Előrehaladott fogágybetegség, extrémen mozgó fogak
  • Kiterjedt szuvasodás, hosszú ideje fertőzött fog, íny alá betört foggal
  • Fogszabályozási okok (többnyire súlyos helyhiány)
  • Nagy méretű ciszta, gyulladásos góc
  • Állcsontban visszamaradt, előtörési hajlamot nem mutató, ún impactált fogak (ezek a bölcsességfogak, felső szemfogak) esetében

  Minden esetben érzéstelenítésben történik a fogeltávolítás, ha szükséges , akkor varratokkal zárjuk a húzás helyén lévő sebet. Néhány esetben lehetséges, hogy a fog eltávolítása előre láthatólag nem egyszerű, így ilyenkor szájsebészti kisműtéttel lehet a fogat eltávolítani. Ezt nevezzük komplikált foghúzásnak.

 • É
 • keyboard_arrow_right
  Éber szedáció

  A fogászati kezelések kisebb – nagyobb lelki megterhelést okoznak betegeinknek. Ezt lehet jelentősen csökkenteni az éber szedációs készülékkel, ami oxigén és nitrogén oxidul gázok keverékét lélegezteti be. Nem lehet túladagolni, teljesen veszélytelen, ezzel szemben annyira megnyugtató, hogy még igen félős gyermekeknél is könnyedén el lehet végezni a fogászati beavatkozásokat.
  Az orra helyezett kis maszkból kell belélegezni a gázkeveréket, ami kb. egy perc alatt elbódítja a beteget. A gáz adagolását követő 2 percen belül a páciens már teljesen “menetkész”.

  Rendelőnkben ez a szolgáltatás még nem érhető el

 • keyboard_arrow_right
  Éjszakai fogszorítás/-csikorgatás, bruxizmus

  A rágóizmok által nagy erőt tudunk kifejteni tudatosan és (sajnos) tudattalanul egyaránt. Rágóizmaink segítségével tudjuk elvégezni a létünkhöz szükséges rágómozgásokat. Napközben (ha nem áll fenn napközbeni szorítás ld. később) gyakorlatilag csak arra a pár másodperces időszakra érintjük össze fogainkat, amíg táplálkozunk. Azonban a napi stressz, fáradtság, és mechanikai okok (pl. magas tömések, rosszul elkészített hidak, protézisek) szintén kiváltó okai lehetnek a fogszorításnak. Ilyenkor az állkapcsot mozgató izmok összehúzódnak, és gyakorlatilag akkor is “használjuk” a fogainkat, amikor azt nem kellene.

  Nagyon nagy erőt képesek kifejteni a rágóizmok, és ezen erők a fogakon hatnak elsősorban. Ilyenkor érezheti azt a páciens, hogy reggel, mikor felébred fájnak a fogai, kötöttek a nyakizmai, vállizmai és fáradtabban ébred. Vannak olyan esetek is, mikor nem is veszi észre a páciens, hogy csikorgatja/szorítja fogait, ám ez a jelenség hallható, így sokszor a mellettük alvó embertől tudják meg a probléma létezését. Ha hosszú időn keresztül áll fenn a jelenség, akkor a fogakon kopási jelek figyelhetők meg, fognyakakon a zománc letöredezik, szabadon hagyva a dentin felszínét, ami komoly fogérzékenységhez vezethet. Ezen kívül a metsző fogakon is nagyon látványos tud lenni az éjszakai, de nem keveseknél nappali fogszorítás, az erős rágóéli kopásokban.

  Terápia: a kiváltó ok megszüntetése lenne a cél, ezzel azonban teljesen ki kellene űzniük a stresszt az életükből. Mivel ez nagyon kevés embernek adatik meg, így a tüneti kezelés a harapásemelő készülék készítése és viselése folyamatos kontroll mellett. Ugyanis, ha a harapásemelő készülék rosszul van beállítva, akkor továbbra is fennállhat a csikorgatás, annak minden kellemetlen tünetével.

  A harapásemelő készülék elhagyására akkor van mód, ha sikerül kiegyensúlyozni a harapást, ebben immár komoly tapasztalatunk van.

  Lecsikorgatott fogak

 • keyboard_arrow_right
  Érzéstelenítés, anaesthesia

  A fogászati kezeléseket érzéstelenítő injekcióval tesszük fájdalommentessé.
  Az érzéstelenítő meggátolja az idegek ingervezetését.
  Az injekciót adhatjuk fecskendővel és tűvel, vagy választhatunk számítógépvezérelt gépi érzéstelenítést pl.: QuickSleeper vagy Wand.
  Ez utóbbiak sokkal kevesebb kellemetlenséget okoznak. Akik kipróbálják, rendszerint újra ezt a technikát kérik.

  Érzéstelenítés Wand-dal

  Érzéstelenítés QuickSleeper-rel

   

 • F
 • keyboard_arrow_right
  Fehérítő sín

  A fogakra mélyhúzással készített, 0.3 mm vékony műanyag borító, amely a fogak felszínén tartja a fehérítő zselét.
  Általában az éjszakai, vagy a hosszabbított nappali otthoni fehérítéshez használjuk.

   

 • keyboard_arrow_right
  Felépítés

  A fog koronai részének nagymértékű anyagveszteségét, amit általában szuvasodás vagy törés okoz, gyakran koronával pótoljuk. Előfordulhat, hogy a korona stabilitásának a növeléséhez a fogat előzetesen fel kell építeni tömőanyaggal. Ezt nevezzük felépítésnek. Gyökérkezelt fogak esetén a felépítést gyakran csapozással egészítjük ki.

  Csonkfelépítés

 • keyboard_arrow_right
  Fémkerámia hidak, koronák

  A fémkerámia (más néven fémre égetett porcelán) pótlásoknál a porcelánt egy hordozó vázra égetik fel, amely ebben az esetben fém.
  Fogászati rozsdamentes acélötvözeteket, aranyat és ritkábban titánt használnak erre a célra.
  Az eljárás sok évtizedes múltra tekint vissza.
  Napjainkban egyre kevesebbszer használjuk, mert a fém nem engedi be a fényt a fog belsejébe, így különösen az íny a szélénél feltűnően sötétebb lesz.

  A képen egy fémkerámia hidat láthatunk, melynek a szélénél a porcelán vállon áthalad a fény, míg a fémvázon már nem

 • keyboard_arrow_right
  Fluorid iontoforézis kezelés

  A fluoridot a fogászat régóta használja a szuvasodás megelőzésére.
  A fogzománcba beépülve helyettesíti a kálciumot.
  A szuvasodást megelőző hatása CSAK a síma fogfelszíneken érvényesül, a barázdákban, felszíni érdességekben nem.
  Rendelőnkben iontoforézis kezelés révén juttatjuk a zománcba a fluoridot.
  Ennek során a készülék akkumulátora olyan áramot gerjeszt, mely segít a fuorid ionoknak bejutni a zománcba.

  A fluoridáló készülék egyenáramot gerjeszt Ez segít a fuloridnak a zománcba bejutni

  A fluorid zselét egy erre alkalmas kanálba tesszük, így helyezzük a fogakra .

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  A táplálékkal adagolt fluorid kezelésről tudni kell, hogy szűk a terápiás dózisa, azaz könnyű túladagolni. Az adag kiszámításánál figyelembe kell venni az ételekkel bekerülő fluorid mennyiségét is.
  Magas fluorid tartalmú ételek:

  • halak
  • tea
  • aluminium edényben főzött ételek
  • teflon edényekben főzött ételek

   

   

   

   

   

 • keyboard_arrow_right
  Fog

  A fog (latinul: dens, dentis) egy látható (íny feletti rész) korona és egy, az állcsontokban rögzülő gyökér alkotta kemény szerv. Fő funkciója a táplálék megragadása, a rágás, de szerepe van a beszédhangok képzésében is..
  A fogak színe a világossárgától a szürkésfehérig bármilyen lehet. Idővel viszont sötétebbek, sárgábbak lesznek, mivel az átlátszó zománc kopik, és az alatta lévő dentin színe érvényesül.

  Az emberi szervezetben két rend fogazat fejlődik ki. Az első rend, az ún. tejfogazat, a születés után kb. hat hónappal kezd megjelenni, a maradandó fogak  pedig a hatodik életév után. Embernél a tejfogak száma 20, a maradandó fogaké 32.

  A fogak lehetnek egy- vagy többgyökerűek.

  A fog belsejében található a fogpulpa, ezt teljesen körbeveszi a dentin, melyet a koronai részen zománc, a gyökéren pedig cement fed. A zománc és a cement a fognyaknál találkozik.

  A fogak a fogmederben az ún. gyökérhártya (periodontium) által rögzülnek.

  A lapát (felső) és véső (alsó) alakú metszőfogak harapásra, a hosszú és rögzítésében erősen biztosított szemfog tépésre, és a széles koronával rendelkező kis őrlőfogak a darabolásra és szétnyomásra, míg a nagyőrlők a legnagyobb rágómunkára alkalmasak.

  Sokan nem értik, amikor fogorvosuk például 55-ös fogról beszél. Alább próbáljuk megmagyarázni, hogy miként történik a fogak számozása.
  A többféle számozási módszer közül a Nemzetközi Fogászati Szövetség (FDI) számozása a legelterjedtebb. Ez minden fog jelölésére két számjegyet használ, melyeket pont választ el. Az első, a kvadránst jelzi, melyben a fog elhelyezkedik: 1 – a jobb felső, 2 – a bal felső, 3 – a bal alsó, 4 – a jobb alsó kvadráns. A második számjegy maga a fogat jelzi:

  1 középső metsző
  2 oldalsó metsző
  3 szemfog
  4 első kisőrlő
  5 második kisőrlő
  6 első nagyőrlő
  7 második nagyőrlő
  8 harmadik nagyőrlő
  Példa: a 2.3 a bal felső szemfogat, 4.6 a jobb alsó első nagyőrlőt jelzi.

  Tejfogaknál a kvadránsokat az 5 (jobb felső), 6 (bal felső), 7 (bal alsó), és 8 (jobb alsó) számok jelzik. A fogak pedig

  1-től 5-ig vannak számozva.

 • keyboard_arrow_right
  Fogágyműtét

  Fogágynak nevezzük azon képletek összességét, melyek a fogak állcsontban való rögzülését biztosítják. Ha a fogágy egészséges, abban az esetben az íny gyulladásmentes, rózsaszín, a fogak közötti íny csúcsos, a fogak mellett zseb, tasak nem mérhető az erre a célra alkalmas speciális kis mérőpálcával (szondával).

  Ha a nem megfelelő szájhigiéne mellett a kórokozó baktériumok túlsúlyba kerülnek, akkor alakulhat ki az ún. fogágybetegség (parodontitis).
  Ezek tünetei lehetnek:

  • gyulladt, duzzadt, vörös íny
  • vérző íny (például fogmosáskor már enyhe nyomásra is vérzik az íny)
  • fogak a normálisnál nagyobb mértékben mozgathatóak
  • az íny visszahúzódik
  • a fogat körülölelő csont pedig a gyulladás miatt elpusztul (emiatt válnak a fogak erősen mozgathatóvá).

  Ilyenkor a fogak mellett speciális tasakmérő szondával az egészségesnél (ami 1-2mm) magasabb értékeket mérhetünk (4mm-nél több).

  Ahhoz hogy ilyen mélységből a baktériumokat és azok méreganyagait el tudjuk távolítani ún.fogágyműtét szükséges.
  Ilyenkor érzéstelenítés mellett a fogak mellett az ínyt elemeljük és speciális tisztító eszközökkel a fogak gyökereit letisztítjuk. Ekkor még van esély arra, a fogágybetegség ne haladjon tovább és ne okozzo következményes fogvesztést.

   

 • keyboard_arrow_right
  Fogékszer

  A fogékszerek a fogakra felhelyezett apró üveg vagy kristály ékszerek, amelyeket a fog megfúrása nélkül ragaszt fel a fogorvos.

 • keyboard_arrow_right
  Fogfehérítés

  A fogfehérítés során elsőként eltávolítjuk a fogak felszínén lévő elszíneződéseket.
  Már ekkor világosabb lehet a fog színe, de ez még nem igazi fehérítés, csak a színező hatású szennyeződés eltávolítása.

  Ezt követően megkezdjük a fogak anyagának kifehérítését. Ehhez a fogak felszínére hidrogén peroxid tartalmú fehérítő anyagot helyezünk, mely lehet:

  • fényre aktiválódó rendelői fehérítő, vagy
  • otthoni zselés-sínes anyag.

  A fehérítés során a fogak saját színe lesz e folyamat végére világosabb.

   

 • keyboard_arrow_right
  Foghúzás

  Sajnos időnként el kell távolítani fogakat. ezt a fogorvos foghúzó fogókkal, vagy ha lehet, kíméletesebb ún. emelők segítségével végzi. A folyamat két részből áll:

  Az első a luxálás, vagyis lazítás folyamata. Ilynekor kitágítjuk a csontos fogágyat.

  A második az extrahálás, vagyis a fog kiemelése.
  Rendelőnkben általában összevarrjuk a fog helyét, hogy gyorsabban és szebben gyógyuljon.

 • keyboard_arrow_right
  Fogínygyulladás

  Sokak életét megkeserítő jelenség a fogínygyulladás. Elenyészően kis százalékban lehet az oka komoly betegség. Szinte mindig a rossz szájhigiénére vezethető vissza.

  A tünetek tipikusak: duzzadt, vörös, fájdalmas, vérző íny, kellemetlen lehelet.

  Súlyosabb esetekben kialakul a fogágybetegség, amelyben fogat tartó csontos fogágy is sérül és végső esetben akár teljesen fel is szívódhat. Ekkor meglazulnak, majd kihullanak a fogak. Kezelése a fogkőeltávolítástól a szájhigiénés oktatáson át a tasakok terápiájáig terjed.

 • keyboard_arrow_right
  Fogkő

  Azokon a fogterületeken, ahol nem éri a felszínt mechanikai tisztító hatás, lepedék halmozódik fel. Ez a lepedék a nyálból vízkőszerű anyagokat vesz fel és elkövesedik. A fogkő igen káros, mert fogágybetegséget , ínyvisszahúzódást okoz.

 • keyboard_arrow_right
  Fogkrém

  A fogkrém a ma használt fogtisztító szerek közül a legelterjedtebb.
  Moszószerekből dörzsanyagokból és esetleg fertőtlenítő szerekből áll. Némelyiket fluoriddal dúsítják.
  Használatával könyebb és hatékonyabb a fogmosás, de nem váltja ki a mechanikai tisztítást… azaz bármilyen jó fogkrémet használok, ha nem tudok helyesen fogat mosni, akkor mit sem érek vele.
  A naponta elvégzett túl sokszori fogkrémes fogmosás a szájnyálkahártyára – a mosószerek jelenléte miatt -kedvezőtlen is lehet.

  Figyelem! Olyan gyereknek, amelyik még nem képes kiköpni a fogkrémet, ne adjunk fluoridos változatot, mert az könnyen túladagolható. Lenyelve nem a fogakra, hanem szisztémásan hat.

  Fogkrémből elegendő borsószemnyi a fogkefére!

 • keyboard_arrow_right
  Fogpolírozás

  A fogak tisztításának egy igen hatékony, ugyanakkkor a zománchoz nagyon kíméletes módja.
  Sűrített levegővel és vízzel keverünk egy speciális polírport, amely egyszerrre nagy felületen tudja eltávolítani a felrakódásokat (tea, dohány) a fogakról. Nem alkalmas a fogkőeltávolításra, de kiváló a fogakat elszínező egyéb szennyeződések teljes eltávolítására.

 • keyboard_arrow_right
  Fogpótlás

  A hiányzó fogakat mielőbb pótolni kell, mert a csont, amennyiben nincs funkcióban, nem rágunk rajta, sajnos pusztulni kezd és ezáltal megbomlik a fogsor statikája újabb problémákat okozva.

  Egy-egy fog hiányát lehet implantátumra készített koronával vagy a szomszédos fogakat is érintő hidakkal pótolni.

  Teljes fogsor esetében beszélhetünk kivehető és rögzített fogpótlásokról. A fogpótlások különböző anyagokból készülhetnek.

 • keyboard_arrow_right
  Fogselyem

  A fogselyem varrófonalhoz hasonló vékony selyemszál, amely ezredmiliméteres vékony szálakból áll. A selyem feladata a fogközökben az egymás felé néző fogfelszínek tisztítása.
  Az egyszerű fonalakkal szemben a fogselyem a behúzás közben szálanként csúszik át a fogak egymással érintkező felszínei között, majd ismét egy köteggé áll össze a fogközben. Mivel a szálak igen vékonyak és egyenként haladnak át a fogközön, a legszűkebb fogak közé is bevezethetőek.
  Figyelem: ha fogselymezés közben a szálak kirojtozódnak, vagy elszakadnak vélhetően szuvasodás, vagy rosszul kivitelezett érdes tömés található a fogak között.

 • keyboard_arrow_right
  Fogszínkulcs

  A fogszínkulcs az az eszköz, amit a fogszín meghatározására használunk. A különböző fogszínárnyalatoknak megfelelő fogak lettek megmintázva. Ezeket hasonlítjuk a pácienseink fogához és állapítjuk meg, mely színárnyalatba tartozik a foguk.
  Rendelőnkben nemcsak a színt, hanem a fogak fényességét és színtelítettségét is értékeljük. Ezen túl a fogakat környező íny minőségét és színét is rögzítjük.

 • keyboard_arrow_right
  Fogvédő

  A fogvédő egy műanyag sín, amelyet különösen sportoláskor ajánlunk. Sportbalesetek, a fejet ért ütések alkalmával rögzíti és védi a fogakat, valamint a fogak körüli állcsontot a töréstől.

 • keyboard_arrow_right
  Fogzománc

  A fogak külső felszínét kemény anyag borítja. Ez a zománc.
  Az emberi szervezetben ez a legnagyobb ásványianyagtartalmú struktúra (kb.90%).
  Keménysége és szívóssága miatt tudunk táplálkozni, leharapni a falatokat és megőrölni azokat.
  A természeti körülmények között élő ember munkaeszközként is használta a fogait.
  A zománc adja a szép csillogást a fogaknak.
  Az alatta lévő rugalmasabb anyag – a dentin – biztosít alátámasztást a számára. A kettő együtt nagyon szívós szerkezetet biztosít.

 • G
 • keyboard_arrow_right
  Genetikai immunológiai és bakteriológiai teszt

   

  A parodontitist okozó baktériumok a mély fogtasakban élnek, anaerobok, azaz oxigén jelenlétében elpusztulnak, ezért tenyésztésük nagyon bonyolult. Így a kórokozók DNS-ét mutatjuk ki, amihez nincs szükség élő baktériumok jelenlétére, nincs szükség vérvételre, fajspecifikusak és az érzékenységük is jobb. A vizsgálat során a fogtasakból vett mintából DNS-t izolálunk, egy adott specifikus szakaszát polimeráz láncreakcióval (PCR) sokszorozzuk, majd ezen DNS-szakaszokat hibridizációval mutatjuk ki.
  Az IL-1 genotípus, a baktériumok és más kockázati tényezők jelenlétének ismerete lehetővé teszi a páciens parodontális státuszának és a későbbi fogvesztés kockázatának meghatározását. Ezen adatok elősegítik a fogágybetegség megelőzését, személyre szabott kezelés megtervezését, így a költségek csökkentését is.
  A Parodontitis Baktérium Teszt lehetővé teszi:

  •  a megfelelő antibiotikus kúra kiválasztását
  • a veszélyeztetett fogak meghatározását
  •  a terápia nyomon követését
  •  a reinfekció korai észlelését a kontrollok során
  •  a fertőzött családtagok azonosítását, a reinfekció forrásának megkeresését
  •  drága helyreállító beavatkozások előtt az implantációs kockázat felmérését
  •  a beteg hozzáállásának javítását
 • keyboard_arrow_right
  Gingiva

  Az íny latin neve.

 • keyboard_arrow_right
  Gingivitis

  Fogíny gyulladás. Jellemzője a vörös, duzzadt, fájdalmas, vérző íny.

 • keyboard_arrow_right
  Gipszminta

  A gipszmintát a fogakról vett lenyomat gipsszel történő kiöntésével kapjuk.
  A fogtechnika így a páciense jelenléte nélkül tud dolgozni a fogak modelljével.

   

   

  A képen egy gipszminta látható. Az ezüst színű rész nagy pontosságú ún. galvánezüst, amelyre egy kéttagú különleges híd készült.
  A híd azért különleges, mert a hátsó pillért nem csiszoltuk körbe, hanem ún. inlay hidat készítettünk. A fogba fúrt üregbe tömésszerű füllel illeszkedik bele a pótlás.

 • keyboard_arrow_right
  Gnathológia

  A gnathológia a fogak érinkezésének és az állcsontízület működésének tudománya. A fogak rossz érintkezése igen sok súlyos zavart válthat ki mint pl.: migrén, nyak- és hátfájás, fejfájás, fülzúgás, karzsibbadás, ismeretlen eredetűnek gondolt arcfájdalmak.

 • keyboard_arrow_right
  Góc – fogászati

  A szervezetben a fogászati gócok csak elhalt fogak körül jönnek létre. A szervezetbe az elhalt fogak belsejéből kiáramló baktériumok és salakanyagok az immunrendszert válaszra késztetik.
  A gócban élő kórokozók néha nagyon hasonlóak a szervezet egyes szöveteihez (pl.: szívbelhártya, bőr egyes területei, ízületek belső felszínének borítása), így az ilyen baktériumok ellen termelt ellenanyagok a test szöveteit is károsíthatják.
  Jellemző gócjelenségek: bőrgyulladásos jelenségek, ízületi panaszok, hajhullás.

  FONTOS: a fogak mellett lévő mély tasakok is gócnak számítanak, hisz bennük háborítatlanul élnek a bacillusok, melyek folyamatosan bombázzák anyagaikkal a szervezetet.

 • keyboard_arrow_right
  Granulóma

  A granulóma az elhalt fogak végén létrejövő RTG felvételen sokszor kör, máskor elnyújtott alakú szövet, amelyet a szervezet védőszűrőként hoz létre a fogak belsejében, az elhalt idegben tenyésző kórokozók kiáramló salakanyagainak hatástalanítására. A granulómát el kell távolítani a gyökércsúccsal együtt.
  A granulóma elfertőződhet és gócként szerepel. A góc hatásairól a “góc “címszó alatt olvashat.

  Granuloma a gyökércsúcs körül

   

 • keyboard_arrow_right
  Gyökér (radix)

   

   

  A fogakat gyökerek rögzítik a csontban. A gyökerekbe azok csúcsán lépnek be az erek (artéria és véna) és az ideg. A gyökérkezelés során ezeket a csatornákat tisztítjuk ki és tágítjuk fel, majd fertőtlenítjük belsejüket.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  A gyökerek néha igen görbék. Ez és a bennük lévő csatornák szűk átmérője okozza a gyökérkezelésben a legnagyobb nehézséget.
  A képen egy kihúzott nagyőrlő látható, amelybe 0,07 mm hegyátmérőjő tűt vezettünk. a tű épphogy át tudott menni. Jól látható, hogy a csatorna és maga a gyökér is derékszögben görbül.

 • keyboard_arrow_right
  Gyökérfelszín tisztítás

  A gyökérfelszín simítás fogalom megértéséhez kérjük nézze meg a “root planing” kifejezést a Kisokosban.

 • keyboard_arrow_right
  Gyökérkezelés

  Amikor a szuvasodás eléri , vagy megközelíti az idegkamrát a fogjáratokban, kis csövekben dús anyagában kórokozók jutnak be az idegkamrába. Az ideg begyullad és később akár el is halhat.

  Ekkor válik elkerülhetetlenné a gyökérkezelés.
  A gyökérkezelés során a fogbélüreg tartalmát eltávolítják ( ez az ideg vagy annak fertőzött maradványai) és a megürült teret sterillé teszik. Ezt ma már több helyen mikroszkóp segítségével végzik  a minél nagyobb precizitás érdekében, ami a fog hosszas túlélésének feltétele. Ezt követően olyan anyaggal tömik be a gyökércsatorna teljes hosszát, amely tartós és hermetikus zárást biztosít. Meggátolja, hogy a szájüreg felől a baktériumok elérhessék  a fogat környező csontot a gyökércsatornán keresztül.

  A gyökérkezelés folyamata

 • I
 • keyboard_arrow_right
  Implantátum

  A hiányzó fogak pótlására kb. 50 éve kifejlesztett módszer, amelynek során az esetek túlnyomó többségében titánból készült csavar formájú műgyökeret tekernek a csontba fúrt lyukba. Ez összenő a csonttal és a tetején lévő nyílásba olyan felépítő fej tekerhető, amely hasonlít egy lecsiszolt foghoz. Erre már hidat vagy koronát is tehetünk

  Lépései:

  • Első betegvizsgálat (konzultáció), állapotfelmérés
  •  Szájhigiénés kezelés (fogkőeltávolítás, szájhigiénés program)
  •  Cone-Beam CT kiértékelése (3 dimenziós felvétel)
  •  Részletes kezelési terv és árajánlat készítés
  •  Műtét (érzéstelenítésben), implantátumok és ínyformázó csavarok behelyezése
  •  Ingyenes soft-laser kezelés (a műtét után közvetlenül és a műtétet követően 5 napig, mely a seb gyógyulását segíti elő)
  •  A műtét után 1 héttel a varratok eltávolítása
  •  Ingyenes kontroll (az első hónapban heti rendszerességgel, utána havonta egyszer)
  •  4-5 hónappal a beültetés után a fogpótlás elkészítése az implantátumokra- precíziós lenyomatvétel, vázpróba, nyerspróba, kész pótlás behelyezése, kontrollok

 • keyboard_arrow_right
  Infant Trainer

  Myofunkcionális fogszabályozó tejfogazati gyerekek számára. Segít a cumiról, ujjszopásról való leszoktatásban, korrigálja a rossz funkciókat (szájlégzés, nyelvlökés), pozicionálja az állcsontokat, elősegíti azok normális növekedését és sorba rendezi a fogakat.

 • keyboard_arrow_right
  Inlay

  Az inlay szószerinti fordításban befekvőt jelent. A fogtechnika által készített gipszmintán elkészített tömés megnevezésére használjuk e fogalmat. Ehhez természetesen lenyomatot kell vennünk.
  A labor által szájon kívül elkészített töméseket akkor javasoljuk, amikor a fogakból túl nagy rész hiányzik és a fogak megzsaluzásával és megtömésével (direkt restauráció) nem tudnánk a megfelelő formájú fogfelszíneket kialakítani.

   

   

  A kezelendő fog gipszmintáját látjuk.
  Az anyaghiány nagy, töméssel nehezen lenne pótolható.

   

   

   

   

   

   

   

  Látszik, hogy alig maradt valami a fogból.

   

   

   

   

   

  A fogat kémiailag is előkészítjük az inlay-jel való egyesülésre.

   

   

   

   

   

   

  A kész restauráció élethű és jól pótolja a fog anyagának nagyfokú hiányát.

 • keyboard_arrow_right
  Inlay híd

  Az inlayhíd olyan szálerősített hidat jelent, amelynél a hidat tartó pilléreket nem kell körbecsiszolni, csak egy tömés méretű üreget kialakítani. Az inlay híd ebbe a két – a hiányt határoló – üregbe illeszkedik bele két füllel.
  Nagy előnye az eljárásnak, hogy igen kevés foganyag feláldozásával lehet szép és működésében igen komfortos pótlásokat készíteni.

   

   

   

  Az inlay hidakat belülről erre a célra kifejesztett üvegrosttal erősítjük meg.
  Rendelőnk a legjobbnak tartott Dentapreg nevű rostot és a GC Gradia hídanyagot használja.

   

   

   

   

   

  A híd elkészítéséhez nem kell lecsiszolni a fogakat, elég a fogakba tömésméretű üregeket fúrni. A kis fülekkel (inlay) ebbe ül bele a híd.

   

   

   

   

   

  A végeredmény esztétikus és a viselési komfortja is kiváló.

 • Í
 • keyboard_arrow_right
  Ínykorrekció

  Abban az esetben, amikor koronákat készítünk megvizsgáljuk, hogy az íny lefutása megfelel-e az esztétikai követelményeknek, illik-e a környezetben található többi foghoz.
  Néha úgy találjuk, hogy nem. Leggyakrabban az fordul elő, amikor az íny túl hosszú és a fog ezáltal túl rövidnek látszik. Szájsebészeti úton módosíthatjuk az íny hosszát, így a fogak megfelelő méretűek lesznek.

  A rövid és élettelen fémkerámia koronák felett korrigáljuk az íny lefutását.

  Szép és kellő hosszúságú fémmentes koronákat készítettünk

   

 • H
 • keyboard_arrow_right
  Harapásemelő

  A harapásemelők olyan műanyag eszközök, amelyek a fogakat védik a fogszorítás káros hatásaitól.
  Lehetnek miniatűr emelők, mint pl.: az NTI-tss, amely az egyetlen eszköz a világon, amelyet az USA gyógyszerhatósága migrénterápiás eszközként törzskönyvezett (bővebben>>>)

  Másik válfajuk a teljes fogíves harapásemelők, amelyek a teljes fogsorra kiterjedve egyenletes fogsorérintkezést teremtenek. Ezeket általában a felső fogsorra készíti el a fogtechnikus a fogorvos által készített lenyomatra. Általában több alkalom is szükséges a beigazításukhoz.

  NTI-tss

 • K
 • keyboard_arrow_right
  Kerámia héj

  Kerámia héj = porcelán héj

  A porcelán héjat a fogtechnikus készíti el porcelánból a fogorvos által készített lenyomat alapján. A fogorvos erős ragasztóval rögzíti a foghoz. Kiválóan lehet vele sok fog formáját összehangolni vagy a színeket harmonizálni. Például amikor a felső frontfogak kissé kuszák és a színük sem megfelelő, a héjakkal ezeket a gondokat kiválóan orvosolhatjuk.

 • keyboard_arrow_right
  Konzultáció

  Rendelőnkben az első találkozás alkalmával konzultáció történik.

  Ez magában foglalja állapotfelmérést, fogászati problémák megbeszélését, pácienseink igényeinek, panaszainak átbeszélését, valamint lehetőség van arra is, hogy egy speciális kamera segítségével meg tudjuk mutatni a szájüreg azon részeit, amelyet pácienseink tükörben nem látnak (hátsó fogak felszínei).

  Tájékoztatást kapnak a kezelések árairól, valamint a konzultáció után egy részletes kezelési tervet tudunk készíteni, mely pontosan tájékoztatja pácienseinket árainkról, a kezelések menetéről és a várható befejezésről. Kérdéseikkel forduljanak hozzánk bizalommal, munkatársaink tudásuk legjavát adva igyekeznek megválaszolni kérdéseiket. Konzultációra való bejelentkezés mindig előzetes egyeztetés alapján, telefonon történik.

 • L
 • keyboard_arrow_right
  Látványtervezés

  Lásd: vizualizáció

 • keyboard_arrow_right
  Ledermix alábélelés

  A Ledermix különleges alábélelő anyagot akkor használjuk, ha igen közel kerültünk fúrás közben a fogideghez, vagy esetleg kissé meg is nyílt.
  Különleges hatóanyagaival segít elkerülni az ideggyulladást és az azt követő elhalást.

  A fogideg átlátszik a vékony idegkamra falon (rózsaszín).

  Az ideget Ledermix segítségével óvjuk meg a begyulladástól.

   

 • keyboard_arrow_right
  Letört fog

  Lásd direkt héj

 • keyboard_arrow_right
  Lézerkezelés

  A softlézer terápiát sebészeti beavatkozások után szoktuk alkalmazni a gyorsabb szöveti regenerálódás
  elősegítésére. Általában 5 egymást követő napon lézerezzük a műtéti területet 6-8 percig.

 • M
 • keyboard_arrow_right
  Merevítőrost

  Lásd szálerősítés

 • keyboard_arrow_right
  Mock-up

  A mock-up egyfajta látványterv a szájban, amit tömőanyagból mintázunk meg a fogakon. Így egyszerűen és gyorsan tudjuk a pácienssel együtt megtervezni a végleges restaurációk formáját, színét. Ez a látványterv nincs hozzáragasztva a fogakhoz, így egyszerűen le lehet azokról pattintani.

  Páciensünk a fogak színét és formáját is meg szeretné változtatni

  A mock-up készítése során tömőanyagból modellezzük meg a majdan elkészülő fogműveket

   

 • keyboard_arrow_right
  Mosolytervezés

  Természetes igény pácienseink részéről, hogy amikor a mosolyukat érintő beavatkozások történnek, kiszámítható végeredményre számíthassanak, ami elnyeri tetszésüket.

  A mosolytervezés során elemezzük az arc arányait. A fogak és az íny szemekhez, ajkakhoz viszonyított elhelyezkedését, formáját és színét.
  Fényképeket készítünk, melyeket kiértékelünk.
  A benyomásainkat és a kialakult elképzeléseket a tervezett változtatások látványterven vagy más néven vizualizáción mutatjuk be pácienseinknek akár a saját szájukban is.

  Egy fotómodell arcán is hamar felismerhetőek az aránytalanságok, melyek az összképet nem rontják le. Figyelje meg a középvonal eltolódást!

  Valós esetben sok és alapos tervezés előzi meg a munka elkezdését.

   

 • keyboard_arrow_right
  Műtéti előkészítés

  A műtétek során nagy gondot fordítunk a magas színvonalú, higiénikus előkészítésre.
  Rendelőnk elkőkészítési protokollja kiemelkedően igényes.
  Minden implantálás és csontpótlás előtt a kezelő bútorait felületfertőtlenítjük.
  A műtét előtti és utáni munkálatok együtt két asszitenstől kb. 3 óra munkát igényelnek.
  A műtéthez páciensünket steril egyszerhasználatos kék takarókkal és sapkával fedjük.
  Az orvos és asszisztense szintén egyszerhasználatos steril ruhával fedi magát.
  Az eszközök tárolására szolgáló lengőasztal szintén be lesz “öltöztetve”.
  A fogbeültető motorhoz egyszerhasználatos infúziós oldat továbbító csöveket használunk. Ez a folyadék hűti a csontot fúrás közben.

 • keyboard_arrow_right
  Myofunkcionális trénerek

  Olyan kivehető orvosi szilikonból vagy polyurethanból készült fogszabályozók, amelyekkel már 3 éves kortól sikeresen kezelhetjük a rossz fogsorzáródást. A szabálytalanság okait is kezeli (szájlégzés, nyelvlökéses nyelés, különféle izomdiszfunkciók), így tartós lesz az eredmény. Előnyösen befolyásolhatjuk velük a fogívek és az arc fejlődését, ezzel helyet teremthetünk a maradó fogak számára, megelőzhetjük a fogtorlódást. Elősegíthetjük a  logopédiai zavarok jelentős részének terápiáját.
  Időben (lehetőleg a tejfogazat végén, a vegyes fogazat elején, 5-8 éves korban) elkezdett használatukkal  megelőzhetők a szabályozási célból végzett foghúzások és a rögzített készülékes kezelések jelentős része.
  Bővebb információkért látogasson el honlapunkon a myofunkcionális fogszabályozás oldalra!

 • N
 • keyboard_arrow_right
  NTI-tss éjszakai harapásemelő

  Az NTI-tss egy olyan miniatür eszköz , melynek segítségével gyorsan és hatékonyan megszüntethető a fogszorítás és a fogcsikorgatás, ezáltal alkalmas arra, hogy a fogszorítás okozta káros hatásoktól megvédjük fogainkat, implantátumainkat és fogpótlásainkat. Működése biomechanikai elveken és reflexek kiváltásán alapul. Részletes információkat a készülékről a www.kipihent.hu oldalon talál.

  A készüléket az Amerikai Gyógyszerhatósági Intézet (FDA) migrén prevenciós eszközként is törzskönyvezte.

  A Dr. Volom Dental az NTI-tss készüléket egy hónapos pénzvisszafizetési garanciával készíti. Egy hónap után betegünknek elég kifejeznie, hogy a készülék számára nem volt hatásos, és a készüléket visszaadhatja. A kifizetett árat 10.000.- Ft rezsiköltség levonása mellett visszafizetjük.

  NTI-tss éjszakai harapásemelő, sokak számára az áldás

 • keyboard_arrow_right
  Nyaki tömés

  A fogak nyaki részén létrejött kopások, szuvasodások ellátása tömőanyaggal.

  A fognyaki kopások, szuvasodások általában a fogszorítás/-csikorgatás következményei

 • keyboard_arrow_right
  Nyílt gyökérfelszín tisztítás (nyílt kürettázs)

  A nagyon mély tasakokban a gyökerek felszíne bakteriális mérgekkel van átitatva. A nyílt gyökérfelszín tisztítás (root planing) során különleges ún. vibrációs fúróval eltávolítjuk a felszíni mérgezett réteget és ezáltal lehetővé tesszük, hogy az íny visszatapadjon a gyökérre és megszűnjön a tasak. Ha ezt nem tennénk, 1-2 hónap alatt a tasak ismét tele lenne ételmaradékkal és az abban tenyésző kórokozókkal. A nyílt kürettet negyedenkét végzi az orvos. Alkalmanként kb. 1,5 órás feladat.

   

 • O
 • keyboard_arrow_right
  Okklúzió

  A fogak érintkezését nevezzük így. A fogak érintkezésének és az állcsontízület működésének tudománya a gnathológia.

  Akár egy egyszerű tömést, akár fogpótlást készítünk, nagyon fontos odafigyelni az egyenletes fogsorérintkezésre. A nem megfelelő okklúzó panaszokat okozhat.

 • keyboard_arrow_right
  Orthodoncia

  Az orthodoncia a fogszabályozást jelenti. Ennek során a fogakat elmozdítjuk, az állkapcsokat pozicionáljuk, hogy szebb fogsort, és/ vagy egészségesebb fogsorérintkezést érjünk el. A Myofunkcionális Trénerekkel már 3 éves kortól befolyásolhatjuk az arc-és fogíív fejlődést. Ezzel megelőzhető vagy sokkal előnyösebb helyeztből kezdhető a fogszabályozás azaz az orthodonciai kezelés.

 • Ö
 • keyboard_arrow_right
  Ödéma

  Szövetközti vizenyő, duzzanat. Minden szájsebészeti beavatkozás (ciszta, granulóma, bölcsességfog  eltávolítás,  implantálás, csontpótlás) velejárója lehet. Kialakulása a műtét utáni folyamatos jegeléssel megelőzhető ill. minimálisra csökkenthető.

 • P
 • keyboard_arrow_right
  Papilla

  A papilla a fogközben található ínyt jelenti.

 • keyboard_arrow_right
  Parodontológia

   

  A parodontológia tudománya a fogágybetegségekkel foglalkozik. Hazánkban nagyon sok fogágybeteg van, akiknek meglazulnak a fogai. Rendelőnk felkészült és nagy rutinnal rendelkezik az ilyen panaszok orvoslására. Komplex kezelési rendszerünkben a szájápolási foglalkozásoktól a gyökérfelszínek méregtelenítésén át (root planing azaz gyökérfelszín simítás) a Parodontológiai Genetikai Tesztig számos lépés szolgálja a teljes sikert.

 • keyboard_arrow_right
  Porcelán héj

  A porcelán héjat a fogtechnikus készíti el porcelánból a fogorvos által készített lenyomat alapján. A fogorvos erős ragasztóval rögzíti a foghoz. Kiválóan lehet vele sok fog formáját összehangolni vagy a színeket harmonizálni. Például amikor a felső frontfogak kissé kuszák és a színük, a formájuk vagy a méretük sem megfelelő, a héjakkal ezeket a gondokat kiválóan orvosolhatjuk.

 • keyboard_arrow_right
  Procera korona

  Ez egy fémmentes korona, amit számítógép által vezérelt speciális eljárással, lenyomat alapján Svédországban állítanak elő. A lenyomatot egy lézeres letapogató gép segítségével digitalizálják és ezt az információt interneten keresztül Svédországba küldik, ahol számítógép megtervezi a pótlást és speciális gépek kifaragják a pótlás cirkónium dioxid vázát, amit majd a fogtechnikus kerámiával von be.

 • R
 • keyboard_arrow_right
  Retrográd gyökértömés

  A fogak gyökerének vége sokszor olyan zegzugos csatornát tartalmaz, hogy lehetetlen megtömni.
  A gyökércsúcsot az ínyt feltárva és a csonton kis ablakot készítve kinyitjuk és hozzáférhetővé tesszük.
  A fog gyökerének végébe speciális rezgőfejes kanyarfúróval lyukat alakítunk ki. Vérzéscsillapítást követően a lyukat megtömjük. Így a kórokozók – még ha maradtak is bent  – nem tudnak kiszabadulni és a szervezetben gyulladást létrehozni.

 • keyboard_arrow_right
  Rezekció

  Az elhalt és baktrériumoktól hemzsegő fogak gyökerének végén sokszor granulóma vagy ciszta alakul ki.
  A cisztát mindig műtéttel kell eltávolítani. A granulóma – ha sikerül a fogat a gyökér végéig megtömni és nincs RTG-n látható járulékos vagy oldalcsatorna, ahol a kórokozók ottmaradnak, így is meggyógyul.
  Sajnos a granulómák esetében sem mindig kerülhető el a műtéti beavatkozás, a resectio.
  A fog gyökerének vége felett megnyitjuk az ínyt és fúróval a csonton kis ablakot készítünk. Lefúrjuk a gyökér végét addig, amíg tiszta gyökértömésbe nem ér a metszésfelszín és kikaparjuk a gyulladásos szöveteket, majd összevarrjuk a sebet. A csont kb 3 hónap alatt nő vissza.

   

 • keyboard_arrow_right
  Root planing vagy gyökérfelszín tisztítás

  A mély tasakokban sok kórokozó él. Ezek méreganyagai átitatják a gyökérfelszínt.
  Amikor csak a fogakat tisztítjuk le, de a fertőzött gyökérfelszínt nem, az íny nem képes visszatapadni a gyökérre, pedig ez nélkülözhetetlen a fogágybetegség megállítása érdekében. Emiatt el kell távolítani a gyökerek felszíni rétegét (kb. 0,2 mm), amely át van itatva a bakteriális mérgekkel.
  Ezt a szájhigiénikus végzi több lépésben. Általában négy alkalomra bontva érzéstelenítésben. Kézi műszereket használ a művelethez. Egy negyed ellátása (jobb felső, bal felső, bal alsó és jobb alsó fogak) kb. 80-90 percet vesz igénybe.
  A nagyon mély tasakoknál ez az eljárás már nem vezet teljes eredményre, mivel a tasakok aljára nem látunk be. Ekkor a root planing-et nyílt gyökérfelszín tisztítás is követi.

 • S
 • keyboard_arrow_right
  SafeScraper

  A Safescraper egy igen szellemes csontgyűjtő eszköz, amellyel kíméletesen lehet sok saját csontot (a legjobb csontpótló anyag a saját csont) gyűjteni.
  Az eszközzel a csont felszínéről forgácsot kaparunk le. A gyűjtött csont rögtön a készülék belsejébe kerül, nem fertőződik.
  Nagyon nagy előnye az eljárásnak, hogy azt a helyet, ahonnan a csontot vesszük nem kell utókezelni (pl.: a kivételi helyen pótolni a csontot), mert nagy felületről gyűjtjük a csontot, így alig hagy az eljárás nyomot.

   

 • keyboard_arrow_right
  Silensor horkolásgátló

  A horkolás nemcsak a társunkat zavaró probléma, hanem – amennyiben légzéskimaradás is társul hozzá – az életet veszélyeztető állapot. Ez az esetek 98 % -ában mechanikai elzáródás útján jön létre. Ez az ún. OSA ( obstruktív sleep apnea ).

  Az obstrukció (elzáródás) oka az, hogy alvás közben a nyak és garat izmai ellazulnak, hanyatt fekve az alsó állcsont és a nyelv pedig hátraesik Mindez szűkületet eredményez a garattérben. A szükséges levegőmennyiséget nagyobb sebességgel kell belélegezni. Ez a lágy szövetek, úgy mint a lágy szájpad és a nyelvcsap zajos vibrációját (horkolást) eredményezi.

   

  A Silensorral pont a garattér beszűkülése kerülhető el, hisz nyugalmi helyzetben sem engedi hátraesni a nyelvgyököt. Szabadon maradnak a légutak.

   

   

  Jól látható, hogy a Silensor nélkül a nyelvgyök hátresik és elzárhatja a légutakat.
  Ezzel a folyamat túllép a horkoláson, légzéskimaradás lép fel.

   

   

   

  A Silensor egy igen kis méretű horkolásgátló. Méretét tekintve akkora, mint egy alsó-felső éjszakai fogfehérítő sín.
  Anyaga különleges 2 rétegű műanyag: A fogak felé eső felszíne puha, a külső oldala kellően merev.

   

   

  A legtöbb hasonló készülékkel szemben lehetővé teszi a száj nyitását és enyhe oldalmozgását is.
  Az alsó és felső állcsont között egy szívós, de vékony csuklóelem teremt kapcsolatot.

   

   

   

  Amikor éjjel szájunkat kitátva az áll “leesne ” – ezáltal hátramozdulva szűkítené a légutakat – a csukló meggátolja a hátraesést, csak előremozdulva nyílhat a száj !!

  Bővebben: www.horkolas.hu 

 • keyboard_arrow_right
  Sínezés

  Azokban az esetekben, amikor a fogak a fogágybetegség következtében mozgathatóvá váltak, de a betegséget sikerült megállítani, akkor rendszerint a mozgó fogakat egymáshoz rögzítjük, így a fogak állandó mozgása (nyelés, beszéd közben) megszűnik.
  Ezt egy ún. üvegrost szalag, és tömőanyag segítségével érjük el. Legtöbbször az elülső fogakat szoktuk sínezni.
  Az alsó fogak esetében a nyelv felőli felszínre illesztjük a sínt, a felső fogaknál pedig az orcai oldalra kerül a sín.
  A sínezéssel lehet javítani a fogak esztétikai megjelenésén is, hiszen színt, formát is tudunk ilyenkor korrigálni.

  A meggyengült fogakat egymáshoz erőstjük a sínezés során.

  A megsínezett fogak esztétikusak, ismét bátran lehet velük étkezni.

  Ezt merevítő szalag és tömőanyag segítségével végezzük.

 • keyboard_arrow_right
  Sinuslift – zárt

  Számos esetben a fogbeültetés előtt túl kevés a csont vastagsága.
  A felső állcsonton ezt egy rutinszerűen végzett beavatkozással könnyebben oldjuk meg, mint alul.
  A sinuslift, vagy más néven arcüregemelés az arcüreg alapjának megvastagítását célozza meg.
  A fogatlan állcsontgerincen behatolva az arcüreg irányába megemelhetjük az arcüreg nyálkahártyáját. Csontpótlót juttatva ide megnövelhetjük a rendelkezésre álló csontvastagságot úgy, hogy beférjen egy legalább 10 mm hosszú implantátum.
  A beavatkozás kb. 4mm arcüregalap vastgagságtól végezhető el. Ettől vékonyabb csont esetén nyílt sinusliftet kell végezni
  Az alábbi videó jól illusztrálja a folyamatot.

   

   

 • keyboard_arrow_right
  Sinuslift – nyílt

  Abban az esetben, amikor a felső állcsonton a kisőrlő és nagyőrlő tájékán a csont nagymértékben elvékonyodott nyílt sinusliftet kell végrehajtsunk.
  Ezzel az eljárással a szinte papírvékony csontot úgy megvastagíthatjuk, hogy hosszabb és teherviselőképes implantátumokat is behelyezhetünk.
  Kérjük nézze meg a szemléletes videót.

   

 • keyboard_arrow_right
  Szájhigiénés oktatás

  Rendelőnk egyik fő erőssége a szájápolás oktatása.
  Mi nem számonkérjük a hiányosságokat, hanem megmutatjuk és gyakoroltatjuk a megfelelő fogásokat.

   

  A személyre szabott szájhigiénés oktatás keretében:

  • Megismerjük pácienseink manuális képességeit és a fogazati és fogágy adottságokat.
  • Javaslatot teszünk a személyreszabott szájápolási eszközök összeállítására.
  • Megtanítjuk a helyes fogkefe-, fogselyem-, fogközi kefe-, nyelvkaparó- (ha szükséges) és szájzuhany használatot.
   A program 3 alkalomból áll.
   A három rész jól felépített és didaktikus módon segít magtanulni a fogásokat.
   Az egyik legfontosabb elem a lepedék megfestése, amivel láthatóvá tesszük azt, amit el kell a fogakról távolítani.

  A fogakon látszólag nincs felrakódás

   

  A fogaknak ugyanolyan fehérnek kellene lenie, mint festés előtt. Leöblítve őket, jól láthatók a rózsaszínűre festett területek. Ezeken a helyeken a fogkefe hetek óta nem járt!

  A lepedéket speciális festékkel megfestjük

   

   

  A program végére festés nélkül is kifogástalan eredményt kell elérni az egyénre szabott eszköztárral.
  A “jutalom”

  • az üde lehelet,
  • az optimális körülmények között elvégezhető fogorvosi munka, melynek eredményeként
  • tovább tartanak majd a tömések és pótlások és
  • az új szuvasodások elmaradása
 • keyboard_arrow_right
  Szájzuhany

  A szájzuhanyt kb 50 éve egy amerikai fogorvos és egy mérnök dolgozták ki. ez a készülék lett a Waterpik, amely ma is a legjobbnak számít.

  A szájzuhanyozás igen előnyös, mert a fogközökből kiviszi a törmelékes szennyeződést és a kellően erős vízsugár még az íny alatt is tisztít.
  Az előzőekből következik, hogy rendelőnk nem ért egyet a gyenge szájzuhanyokkal, mert megélt tapasztalatunk, hogy ezek a készülékek nem segítenek.
  A rendszeres használattal az íny megerősödik, nem fog vérezni és eltűnik a kellemetlen szájszag is.
  Fontos, hogy szakembertől sajátítsuk el a használatát, mert fogágykárosodást is lehet okozni vele, ha helytelen technikával gyulladt és lepedékes ínyen használják.

   

 • keyboard_arrow_right
  Szálerősítés

  A fogorvoslás régóta keresett olyan anyagokat amivel vékony,de szívós szerkezeteket lehetne létrehozni pl.: a fogak összeerősítésére.

  RIBBOND merevtőrost készlet

   

  Különböző szélességű RIBBOND merevítőrostok

   

   

   

   

  A megoldást a modern repülőgépgyártás anyagai – a merevítőrostok – hozták el.
  A fogászat 1991 óta számos feladatra használ ilyen anyagokat:

  • Mozgó fogakat tudunk megerősíteni segítségükkel.
  • Ideiglenes és végleges hidakat készíthetünk belőlük.
  • Készülnek belőlük a lepusztult koronájú gyökérkezelt fogak felépítésére szolgáló üvegrost csapok.
  • Újabban a nagyon szétfúrt fogak tömés közbeni belső megerősítésére használjuk őket. Segítségükkel a vékony oldalfalú fogak is stabilan megtömhetőek, elkerülhető a fogak megkoronázása.

   

  Az utóbbi pár évben hazánkban is elterjedt – nem kis részben Volom Dr  előadásai nyomán – a szálerősített inlay híd ,amelynek elkészítésénél nem kell a tartófogakat lecsiszolni, csak kis -tömés méretű – lyukakat kell beléjük fúrni. A legújabb típusú merevítőrostok az ilyen hidakon létrejövő terheléseket kiválóan elviselik.

   

 • keyboard_arrow_right
  Számítógépes érzéstelenítés

  Nemcsak a fájdalmat, hanem a sokáig tartó zsibbadást sem szeretjük. Van megoldás!!!
  A számítógépes érzéstelenítő készülékek legújabb generációjának képviselője a QuickSleeper kisebb csodákra képes.
  Tudjuk, hogy furán hangzik, de ez a készülék a csontba adja be az érzéstelenítőt.
  Rendelőnk vezetője Volom Dr saját magán is kipróbálta a készüléket.
  Miben más a QuickSleeper?

  1.  A tűi speciális éllel rendelkeznek. Az esetek túlnyomó többségében nem, vagy alig-alig lehet érezni a behatolásukat.
  2.  Ezt követően az érzéstelenítő oldat adagolása oly lassú, hogy a beáramló folyadék okozta feszítés nem éri el a szöveti feszülés fájdalomküszöbét, így a beadás kezdetekor sem kell fájdalomra számítani.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  3.Mivel a tűk forognak és behatolnak a csontba (ez tényleg teljesen fájdalmatlan) az érzéstelenítőoldat ott éri el a legnagyobb koncentrációt, ahol kell – közel az ideg fogba lépéséhez. Roppant hatásos.
  4. Csak az érintett fog zsibbad el, de az ajkak nemigen. A kezelés végeztével már nincs semmilyen zsibbadásérzés, azaz lehet enni, beszélgetni, tárgyalni, előadást tartani stb…
  5. Nem fáj a beadás helye napokon át, mint a hagyományos zsibbasztásnál…

 • U
 • keyboard_arrow_right
  Ultrahangos fogkőeltávolítás

  Lásd depurálás

 • V
 • keyboard_arrow_right
  Vállas preparálás

  A fogak vállas preparálásánál a korona szélének megfelelő vastagságban lépcsőt alakítunk ki. Ennek kösönhetően a korona nem nyomja meg az ínyt.A fogak vállas preparálásánál a korona szélének megfelelő vastagságban lépcsőt alakítunk ki. Ennek kösönhetően a korona nem nyomja meg az ínyt.

   

  A vállas preparálásnál a korona vastagságának megfelelő lépcsőt marunk a fogba.

  A korona  nem nyomja meg az ínyt.