Éjszakai fogszorítás kezelése

Az éjszakai fogszorítás nem betegség, hanem egy jelenség, válaszreakció. Amennyiben hosszan, éveken át, nagyon intenzíven csikorgatunk, az az életminőséget nagyban lerontja és hozzájárulhat betegségek kialakulásához.

 

Miért szorítjuk fogainkat?

A fogszorítás alapvetően két okra vezethető vissza.

  • A napközben lezajlott stressz-okozta „élményeket” álmunkban újraéljük, és erre fogszorítással reagálunk. Ez a jelenség az általános stresszreakciók közé sorolható: a szervezet felkészül a cselekvésre – menekülés vagy harc –, ennek egy fontos eleme a vázizmok megfeszítése, így fogaink összeszorítása is. Mindennapos példa erre a vezetés közben elénk lépő gyalogos esete: beletaposunk a fékbe, miközben egész testünk megfeszül.
  • Az alsó és felső fogak kiegyensúlyozatlan érintkezése a rágószervet „keresésre” készteti: a fogsor nyugalmi pozíciót keres, melyben a kétoldali rágóizmok egyformán feszülnek meg. Az esetek többségében ilyen nincsen; ennek hosszas csikorgatás az eredménye.

 

Van-e különbség a fogszorítás és a csikorgatás jelensége között?

A csikorgatás a fogak mozgás közbeni egymásnak feszülését jelenti. Nincs csikorgatás szorítás nélkül. Tehát beszélhetünk fogszorításról mozgással (csikorgatás), illetve mozgás nélkül.

Milyen erővel és mennyi ideig szoríthatjuk a fogainkat éjszaka?

A fogszorítók több mint 20%-a a nappali, tudatos, maximális szorítóerőt meghaladó, hatalmas erővel nyomja egymásnak fogait éjszakai fogszorítás esetén.

A szorítás néha egyfolytában  több percig is tarthat.

 

Milyen tünetei vannak az éjszakai fogszorításnak?

Éjszakai fogszorításról lévén szó, a tünetek egy része logikusan a reggeli ébredés után a legerősebb.

  • többszöri, ok nélküli felébredés
  • fáradt ébredés, levertség
  • nyak-, váll-, hát- és derékfájás
  • reggeli fejfájás
  • karzsibbadás
  • esetlegesen migrén
  • ismeretlen eredetű fülzúgás
  • ismeretlen eredetű arcüregi fájdalmak

 

A kipihent ébredés kulcsa

Amilyen kellemetlen az éjszakai fogszorítás, olyan egyszerű a probléma megoldása, NTI-tss. A roppant szellemes és egyszerű, ám annál hatékonyabb eszköz, az NTI-tss miniatűr éjszakai harapásemelő készülék megszünteti a problémát, így Ön újra kipihenten alhat. Az Egyesült Államok rendkívül szigorú Gyógyszerengedélyezési Hivatala (FDA) által is minősített NTI-tss harapásemelő készülék fogorvos általi személyre szabását követően, az Ön saját társává válik: minden éjszaka megakadályozza a fogszorítást és csikorgatást, elősegítve ezzel, hogy ismét jól aludjon.
 
Mit jelent az NTI-tss elnevezés?

Az elnevezés egy bonyolult orvosi kifejezés rövidítése:

Nociceptive Trigeminal Inhibition Tension Suppression System

Nociceptive – védő reflexeket kiváltó
Trigeminal – a Nervus trigeminuson, vagyis az ötödik számú agyidegen keresztül
Inhibition – gátló
Tension – nyomást
Suppression – elfojtó
System – rendszer
Összeolvasva: az ötödik számú agyidegen keresztül védő reflexek kiváltásával szorítást elfojtó rendszer.

 

Hogyan akadályozza meg a fogszorítást?
 

 

 

Régebb óta ismert tény, hogy a fogakat ért koccanások a szájat nyitásra késztető reflexeket okoznak.

Fiatalabb azonban az a felismerés, hogy ez nem minden fogra igaz: a szemfogaktól hátrébb, ugyanilyen ingerre szorítást kiváltó reflexek kezdenek működni.

Ha az egyetlen kapcsolat az alsó és felső fogívek között egy kemény, kis felületű tárgy, amely csak az elülső fogak között teremt fizikai kapcsolatot, akkor szorítás helyett reflexes rágóizom - ellazulás következik be.

Ennek köszönhető az NTI-tss kis mérete, hiszen működése közben nem érintkezhet a szemfogakkal.

Az alábbi animáción látható, ahogyan az elülső fogakra helyezett készülék kiváltja - az ötödik agyidegen keresztül - azon védő reflexeket, melyek meggátolják a fogszorítást.

Mikor és meddig kell hordani?

Több éves tapasztalataink alapján van, akinél pár hónap hordással elmúlik a fogszorítás; van, aki nem tudja abbahagyni a viselését. Eddigi visszajelzéseink szerint azonban ez sem jelent problémát: a pihentető alvás érdekében eddig minden páciensünk képes volt meghozni ezt a minimális áldozatot.

 

Nem zavarja az alvást?

Eddigi pácienseink véleménye alapján kijelenthetjük, hogy a készülék viselése alvás közben sem zavaró. Előfordul, hogy egyesek eleinte hányingert éreznek: ez pár napos viselés után elmúlik, ekkorra a páciens megszokja a készülék használatát. Az eszköz valóban annyira észrevehetetlen, hogy a kezelés elején fizikai kényelmetlenség helyett inkább annak a tudata okoz gondot, hogy „valami” van a szájban.

 

Vannak mellékhatásai?

A készülékkel kapcsolatban - ha betartják a használati utasítást - káros mellékhatás nem ismert. Abban az esetben, ha fájdalmas a hordása, mert a nem megfelelő beállítás miatt rászorít a beteg, okozhat gondot a fogakban és a rágóízületben. Épp ezért mindig felhívjuk a figyelmet arra, hogy probléma esetén a hordást fel kell függeszteni és fel kell keresni a kezelőorvost.

A rágóizmok ellazulásával (ezt szeretnénk elérni)  az állkapocs helyzete, így a későbbi harapás megváltozhat. A természetes és egészséges új állcsonthelyzet lehetséges, hogy később harapásigazítást kíván.

 

Leeshet a készülék éjszaka?

A helyesen felhelyezett készülék érezhető kattanással illeszkedik a helyére. Ekkor nyelvvel vagy az ajkak mozgatásával nem távolítható el. Kizárólag kézzel lehetséges levenni, tudatos tevékenység eredményeképpen.

Amennyiben minden használat során meggyőződünk arról, hogy kezünk használata nélkül nem távolítható el a harapásemelő készülék, akkor az éjszaka sem fog leesni.

 

Változik a fogsor helyzete a készülék rendszeres használatával?

Nem. Csupán a mindennapos táplálékfogyasztás is erősebb terhelést jelent fogaink számára, mint az NTI-tss harapásemelő készülék viselése. Ha igen, csak annyit, amennyi a görcsös rágóizmok kilazulásából fakad.

 

Hogyan néz ki a készülék?

Az NTI-tss készülék igen kicsi. Éjszakára könnyen fel lehet pattintani a fogakra, reggel könnyen levehető. Észrevehetetlen, használata nem zavaró. Harapástól függően vagy alulra vagy felülre adaptáljuk a készüléket.

 

 

Hajdu László

polgármester

„10 éve fennálló, napi rendszerességgel megjelenő intenzív fej-, nyak- és hátfájástól, valamint karzsibbadástól szenvedtem. 2002 nyarán hat hétig tartó, az ORFI-ban lefolytatott kivizsgálás és kezeléssorozat után sem múltak panaszaim.

Ezt követően részesültem NTI-tss kezelésben. Mind a fejfájás, mind pedig az izomfájdalmak és a karzsibbadás elmúltak. Ez a gyógyult állapot jelenleg is tart.”

Kalóné Tóth Krisztina

nyelvtanár

„Egy hete kaptam meg a készüléket. A szinte állandó baloldali fejfájásom már egyszeri használat után elmúlt, a reggeli és egész nap tartó levertség megszűnt. A nyaki izmok táján kis mértékű fájdalmat érzek, s a készülék kivétele után a hátsó fogaimat »magasnak« érzem néhány percig.

Régebben számtalan alkalommal vizsgáltak neurológiai osztályon migrén és fejfájás miatt. CT, EEG, MRI vizsgálatok, Imigran, Neomigran és a migrénmegelőző gyógyszerek gyakorlatilag hatástalanoknak bizonyultak.

Az NTI-tss készülék hihetetlenül gyorsan mulasztotta el a gyakorlatilag 30 éve fennálló panaszaimat.”

Sklánitz Beáta

titkárnő

Életemben nem aludtam ennyire jól, mint amióta használom az NTI-t. A rágósabb falatok is mennek, minden nehézség nélkül tudom enni, rágni a húsféléket, és nem fáradok el evés után. Nem sajog a képem és beszélni is van kedvem.

 
Nem kell belenyugodni abba, hogy nem ébred pihenten!

 

Várjuk véleményét, kérdéseit és bejelentkezését.

Elérhetőségeink:

Telefon: +361/214-3551

Mobil: +3630/530-2606

E-mail: office@esztetikaifogaszat.hu

Cím: 1037 Budapest, Bokor u. 17-21., 3.emelet