Fogbeültetés (Implantáció)

Fogimplantátum - fogbeültetés

Bár az idő előrehaladtával különböző okok vezethetnek fogaink számának csökkenéséhez, két dolog mégis minden fog elvesztése esetén közös:

 • Az elvesztett fogat mielőbb pótolni kell
 • A fogak pótlásának egyik  legideálisabb módja a fogbeültetés.

 

Mi történik, ha halogatjuk a fog pótlását?

Nem csak esztétikai és funkcionális okai vannak a fogak pótlásának. Fogaink szervezetünk részeként rendszert alkotva működnek. A még meglévő fogak a foghiány hatására elmozdulnak, a fogazat egysége, statikája megbomlik. Rágóképességünk csökkenésén túl a harapás egyensúlyának felborulása (éjszakai) fogszorításhoz vezethet, mely következményeként egészséges fogainkat tönkre téve elkoptatjuk, nyak-és hátizom kötöttség alakul ki, és sok esetben migrén és alvászavarok okozója is lesz.

Ráadásul minél később kerül a fogpótlás a hiányzó fog helyére, annál komplikáltabb és költségesebb az eredeti állapot helyreállítása.

Minél tovább van fog nélkül valaki, annál nehezebb lesz a pótlás, hisz ha a csont nincs funkcióban – nem rágunk rajta -, akkor felszívódik, így ha implantálásra kerülne sor, azt jó eséllyel csontpótlással kell kezdeni. 

Volom Dental időpontfoglalás

 

Fog pótlása fogbeültetéssel

Mint megtudtuk, az elvesztett fog pótlása mihamarabb szükséges, és a fog pótlásának sok esetben a legideálisabb módja a fogbeültetés, szakszóval implantáció.

Fogimplantátummal nem csak egyetlen fog hiánya, de akár teljes fogatlanság pótlása is lehetséges.

Fogbeültetés során egy foggyökérhez hasonló méretű csavart (fog implantátumot) helyezünk be a fogíny alá az elvesztett fog helyére, és erre csavarozzuk fel késöbb a fogászati laboratóriumban nagyrészt digitálisan előállított fogkoronát, azaz a fognak az íny fölötti látható részét.

Így az implantátummal pótolt fog kívülről nézve semmiben nem különbözik egy eredeti fogtól, míg a felszín alatt, a fogíny alatti részen nem egy eredeti foggyökér, hanem csavar (implantátum) tartja biztosan a fogat a fogágyban.

 

 

Hogyan is zajlik a fogbeültetés?

Fogbeültetés-fogpótlás-implantáció

 

Az implantátum beültetése a szájsebészeti eljárások körében kis operációnak számít.

A kezelés alatt a szájsebész az implantátumot a hiányzó fog helyén a fogíny alatti csontba ülteti be.

Bár az implantáció során keletkezett apró sebek a fogínyen hamar begyógyulnak, magának az implantátumnak szüksége van néhány hónapra, hogy a fogíny alatti csont teljesen körbe nője az implantátumot, így az biztosan és rágással terhelhetően üljön majd egész életünkben a szájunkban.

Miután az implantátum teljesen beépült, azaz teljesen becsontosodott, orvosa elkészíti rá a végleges fogkoronát, és Ön ettől kezdve újra ugyanúgy étkezhet és mosolyoghat, mint fogászati problémája megjelenése előtt.

Volom Dental időpontfoglalás

 

 

Miért pont fogbeültetés?

Jogosan merülhet fel Önben is a kérdés, hogy miért lenne előnyösebb a fogbeültetés bármely más fogpótlási eljárásnál?

 

Az Implantátum előnyösebb a csiszolásos hídnál,

 • mert így nem kell feleslegesen bevonni a kezelésbe a foghiány melletti ép fogakat, így nem kell azok egészséges foganyagát lecsiszolni

Az implantátum előnyösebb a kivehető fogpótlásnál,

 • Ugyanis nem kell bajlódni a kivehetőséggel, az mindig fixen rögzítve a szánkban van

 

Az implantátum további nagy előnye, hogy titániumból készül, mely egy kivételesen erős, mégis teljesen biokompatibilis anyag. Ennek köszönhető, hogy szervezetünk befogadja, és még fémallergiásoknál sem vált ki allergiás reakciót.

 

Fogbeültetés 10 év garanciával

Jó szájhigiéne mellett egy egész életen át szolgálhat a beültetett fog. Fogorvosaink az Ön implantátumát egy egész életen át tartó megoldásnak szánják, és ezen az úton 10 éves  garancia keretében Ön mellett maradunk!

Abban az esetben, ha nem épül össze a csont az implantátummal, az implantátumot díjtalanul cseréljük  és a műtétért sem számítunk fel külön költséget.

 

Ha az implantátum sikeresen beépült és fogpótlás készült rá, ám később az implantátummal valami gond történik, akkor  az utókezeléssel kapcsolatos egyéb beavatkozások az árlista szerinti térítés ellenében történnek, viszont az új implantátumot és annak behelyezését 10 éven belül térítésmentesen biztosítjuk.

Volom Dental időpontfoglalás

 

A fogbeültetés menete lépésről lépésre

Fogászati állapotfelmérés

1.Kezelési terv készítése

A fogbeültetés egy személyes szakorovosi konzultáció keretében veszi kezdetét. Ekkor orvosa felméri az Ön igényeit és egy általános állapotfelmérést valamint egy 3D-s CT felvétel kiértékelését követően, megkapja személyre szabott kezelési tervét.

2.Implantátum beültetése

Az implantátum beültetése teljesen fájdalom mentes, és a komplett kezelés (érzéstelenítés – implantátum behelyezése – műtét helynek bevarrása) maximum 60 percet vesz igénybe.

3.Gyógyulási idő

Az implantátumok beültetése után néhány hónap gyógyulási idővel kell számolnunk, hogy az implantátumok beépülhessenek a fogíny alatti csontba. Alsó állkapocsba ültetett implantátumok esetén ez az idő átlagosan 3 hónap, míg a vékonyabb, felső állkapocsba ültetett implantátumok esetén közel 6 hónap gyógyulási idő szükséges. A gyógyulási időnek köszönhető, hogy a kezelés végeztével az implntátumra ragasztott koronával úgy lehessen rágni, mint igazi fogainkkal.

4.Ínyformázás

A szükséges gyógyulási idő letelte után az implantátum már tökéletesen benőtt a fogba. Ekkor fogorvosa egy apró metszést ejtve az implantátum fölötti ínyen szabaddá teszi az implantátum tetejét, hogy hogy arra apró ínyformázó csavart tegyen, így biztosítva, hogy leendő koronáját tökéletesen körbefutja majd az íny.

5.Korona elkészítése

Egy-két héttel az implantátum felszabadítása és ínyformázó felhelyezése után már meg is lehet kezdeni a végleges korona készítését és felragasztását a beültetett implantátumra. A korona elkészültével az Ön kezelése is lezárul, és sajátjaként használhatja új fogpótlását.

 

A fogbeültetés előnyei

 • Tartósság
 • Biokompatibiltás
 • Erdeti harapásélmény
 • Kényelem

 

Volom Dental időpontfoglalás

 

Kinek lehet beültetni?

Nincsenek külölnleges elvárások, csupán egy átlagosan jó egészségi állapot szükséges a fogbeültetés elvégzéséhez. A csontok kifejlődését követően (18-21 éves kor között) a beültetés bármely életkorban elvégezhető, akár 80 év felett is.

Kizáró körülmények:

 • elégtelen csontmennyiség (magasság és szélesség) a beavatkozás területén
 • súlyos vérképzőszervi betegségek
 • súlyos véralvadási zavarok
 • súlyos cukorbetegség illetve az ehhez társuló mikrokeringési zavarok
 • rákos megbetegedés
 • nagyfokú harapási rendellenességek
 • rossz szájhigiéne
 • dohányzás (a sebgyógyulást zavarja)

 

Mit teszünk rendelőnkben a magas minőségért?

 • Virtuális implantáció tervezése 3D képalkotással
 • Kíméletes beavatkozások számítógépvezérelt érzéstelenítéssel
 • Implantátumaink megbizható standard és prémium kategóriában is elérhetők
 • Hétvégi rendelkezésre állás implantált betegeinknek

Különleges pontossággal kivitelezett fogpótlások, hogy nagyon kényelmesek legyenek és ne terheljék túl a beültetést.

Volom Dental időpontfoglalás