Fogívtágítás

Általában már a gyermekek 5. életéve előtt nyilvánvalóvá válik, hogy valószínűleg szükség lesz fogszabályozásra.


Az első figyelemfelhívó jel, ha túl szorosan állnak a tejfogak. A tejfogazati "gyöngyfogsor" tehát inkább rossz, mint jó hír, hisz a 20 tejfog helyére kellene legalább 28 maradó fognak beférni, melyek eleve is nagyobbak, mint tej társaik. Ez nyilván csak úgy lehetséges, ha közben növekedik az állcsont. Ha nincsenek rések a tejfogak között, az azt mutatja, hogy valami gátolta/gátolja az állcsont(arc) normális fejlődését.
Ez a valami általában a nyelv, ill. annak rossz pozíciója (nincs a szájpadláson). Ennek oka a cumizás, ujjszopás, cumisüveges táplálás, rövid nyelvfék és az ezekből eredő szájlégzés és nyelvlökéses nyelés. Bővebben: myofunkcionális fogszabályozás
Rendelőnkben a korai myofunkcionális fogszabályozást preferáljuk, de nagy fogívszűkület, jelentős torlódás esetén szükség lehet kiegészítő fogívtágításra.

 

Éjszakai kivehető készülékek

Feladatuk általában a fogív tágítása, az állkapcsok egymáshoz képesti pozicionálása. Lenyomat alapján fogtechnikai laborban készülnek. Használatuk komoly együttműködést igényel a páciens részéről. Ennek érdekében az eszközök a szivárvány minden színében választhatók, matricázhatók, monogramozhatók.

 

 

 
Bioblock és BWS (Farrell Bent Wire System)

A Bioblock gipszminta alapján készül fogtechnikai laborban. Hasonló, mint az egyéb kivehető tágítóeszközök, de gyorsabb kezelést tesz lehetővé. Ehhez azonban legalább napi 18-20 órát kell hordani. Előnye, hogy már 5 éves kortól alkalmazható.

A BWS-t lenyomat alapján készíti el a fogorvos vagy a fogtechnikus.
Ez egy speciálisan meghajlított drót, melynek a végei a hatosokra rögzített tubusba futnak bele. Csak a myofunkcionális fogszabályozókkal együtt használható. Előnye, hogy nincs szájpadlásos része, így nem akadályozza a helyes nyelvpozíciót. Segítségével 4-5 hónap alatt megtágítható a fogív.