Fogközi rések zárása

Van akit zavar és van akit nem...Ha Önt zavarja, esztétikai fogorvosaink segítenek Önnek!

 

Megoldások a fogközök zárására:
 1. Ha a páciensünk felnőtt és már nincs esélyünk a fogak összehúzására, vagy elutasítja a fogszabályozást a leggyakoribb megoldás a fogközök direkt vagy porcelán héj héj technikával történő zárása. A direkt héj egy ülésben elvégezhető és nagyon esztétikus végeredményt ad. A porcelán héj több lépésben készül és ha lehet még szebb. 🙂
 2. Amikor sok fogközt érint a beavatkozás, szívesebben használjuk  a fogtechnikai laboratórium által készített porcelán héjakat.
 3. Lényeges a fogak arányaira is gondolnunk, hisz a metszők nem szélesíthetőek a végtelenségig. A mosolytervezés választ adhat arra, hogy meddig terjedhet a fogköz-zárás a kellemes benyomás határain belül maradva.
 4. A fogközöket fogszabályozással is zárhatjuk.

 

A rések létrejöttének okairól:
 1. Az egyik  leggyakoribb ok, amikor gyermekkorban egy rostos köteg, mely a nagymetszők között helyezkedik el,  nem engedi záródni azokat. Időben felismerve, - még gyermekkorban - kis szájsebészeti beavatkozással segíthetünk e gondon.
 2.  Nagy fogközök alakulhatnak ki akkor is, ha a páciensnek nyelvlökéses- nyelése és/vagy hangképzése van. Ez akár felnőtt korban is gondot okozhat. 40-50 éves korban, amennyiben fogágybetegséggel társul, eltávolíthatja egymástól a fogakat. Egy nap azt veszik észre betegeink - leginkább fényképeken -, hogy fogaik között egyre nagyobbodó hézagok keletkeznek.
  Ilyenkor a myofunkcionális fogszabályozás vagy logopédia lehet a megoldás kulcsa. Ezzel az okokat szüntetjük meg ill. megakadályozzuk a további eltávolodást. Esetenként sikerül vele a rés megszüntetése vagy csökkentése is.
  Amennyiben még a myofunkcionális terápia után is marad rés, azt direkt vagy porcelán héjjal zárjuk.
 3. Fogágybetegség, melynek következtében meggyengül a fogak csonttal való kapcsolata. Ezt követően már a kis erejű fogszorítás vagy nyelvlökéses nyelés is elmozdítja a fogakat. Ilyenkor a  fogágybetegség kezelése az elsődleges.

 

 

Tág fogközök zárása direkt héjjal