Fogpótlások

Az idő előrehaladtával egyre nagyobb az esélye, hogy fogai megbetegszenek. Ennek lehetnek genetikai okai, de sok esetben az általunk fogyasztott élelmiszerek és a nem megfelelő fogápolás okozzák a fogak elvesztését.

 

A hiányzó fogak pótlása szükséges!  Miért?

 

 • A rágóképességünk csökkenésén túl a harapás egyensúlyának felborulása fogszorításos panaszokhoz vezet: nyak-és hátizom kötöttség, migrén, fejfájás, alvászavarok.
 • A hiányos fogazat hangképzési problémákhoz vezethet és esztétikai problémákat is okozhat, melyek elősegíthetik az önértékelés csökkenését, az önbizalom hiányát. Ezt a párkapcsolatok is megsínylik, de nehézségek támadhatnak a munkahely keresésénél is.
 • Minél tovább van fog nélkül valaki, annál nehezebb a pótlás, hisz ha a csont nincs funkcióban – nem rágunk rajta -, akkor felszívódik, így ha implantálásra kerülne sor, azt jó eséllyel csontpótlással kell kezdeni.
 • A még meglévő fogak a foghiány hatására elmozdulnak, a fogazat egysége, statikája megbomlik. Minél később kerül a fogpótlás a hiányzó fog helyére, annál nehezebb és komplikáltabb az eredeti állapot helyreállítása.
  harapáskiegyensúlyozás fontossága

Rendelőnkben nagy odafigyeléssel készülnek élethű, ugyanakkor kényelmes és jól viselhető koronák, héjak és hidak.

 

Több megoldást kínálunk

Amennyiben egyetlen fogat kell pótolni, mindig javasoljuk az implantátumot (feltéve persze, ha a páciens általános egészségi állapota ezt lehetővé teszi és nem dohányzik), hisz azzal 100%-ig olyan érzése van, mintha a saját foga lenne. Az is előnye ennek a megoldásnak, hogy a szomszédos fogakhoz nem kell hozzányúlni.

Sokan azért nem szánják rá magukat a fogpótlásra, mert nem szeretnék a szomszédos fogakat lecsiszoltatni egy híd kedvéért. Nekik jó hír, hogy rendelőnkben lehetőség van olyan hidak készítésére is, mely során nem kell lecsiszolni a szomszédos fogakat.

Gyakorta előfordul, hogy a páciens azért halogatja a fogpótlás kivitelezését, mert attól fél, hogy hónapokon keresztül hiányozni fognak a fogai, amíg a végleges fogpótlás, korona vagy híd elkészül és ezt nem engedheti meg magának, hogy akárcsak néhány napig is ne legyen képes emberek közé menni. Sokszor már csak a kezelésen derül ki számára, illetve a tervezési fázisban, hogy klinikánkon minden páciens számára készítünk műanyag ideiglenes koronát vagy hidat, hogy a páciens egyetlen napra se legyen elzárva a külvilágtól.

 

Fogpótlás csiszolás nélkül

A repülőgépgyártás jó ideje használja a szálerősített anyagokat. Segítségükkel körbecsiszolás nélkül tudunk a megfeleően kiválasztott esetben fogpótlást készíteni.
A fogorvos által azonnal a szájban elkészített hidakhoz a Ribbond™ultramagas molekulasúlyú polietilén merevítőrostot használjuk.
A fogtechnikai laboratóriumban készült szálerősített hidak merevítésére a Dentapreg™ S-glass merevítőrost családot alkalmazzuk.
Bővebben a csiszolásnélküli hidakról

 

Hogyan készülnek a minimálinvazív, körbecsiszolás nélküli hidak?

A merevítőrostok jelentősen növelik a velük elkészített fogművek terhelhetőségét.

A hiányt határoló fogakba egymással szemben töméshez alkalmas üreget alakítunk ki.
A merevítőszálakat e két üreg között feszítjük ki és erre építjük fel a hidat.
A merevítőrostokkal sok egyéb feladat is megoldható. Akár kihúzott frontfogakat is visszahelyezhetünk, vagy a mozgó fogakat is stabilizálhatjuk – legtöbbször az alsó metszők ezek.

A merevített fogművek fajtái:
Alapvetően két típust külöböztetünk meg. A DIREKT hidakat a fogorvos a szájban készíti el.
Az INDIREKT hidak a fogtechnikus közreműködésével a laboratóriumban születnek meg. Ezek neve inlay híd (Az inlay öntött tömést jelent. Az elnevezés arra utal, hogy a pótlás tömésszerű fülekkel rögzül).

 

 

Szép koronák

Sokszor már messziről feltűnik, ha valakinek koronája van. Elüt a mellette lévő fogaktól . A koronák szélénél az íny kékes lehet, a színek sem mindig életszerűek. S ekkor még csak az esztétikumról beszéltünk. Sokkal nagyobb probléma, ha a koronák nem zárnak tökéletesen az ínyszélnél. Ennek következtében a korona alatt lévő fog tönkremegy. Ha ez megtörténik, már csak a fogpótlás marad, újabb kiadásokba sodorva a pácienst.

Bővebben az élethű koronákról

Hogyan lehet szép, természetes, tartós koronát készíteni?

A titok alapvetően három dolgon múlik:

 1. a megfelelő csiszolási eljáráson
 2. az anyagon, amiből a korona készül
 3. a pontos harapásbeállításon

 

Fémkerámia korona esetében a fém alap nem engedi be a fog anyagába a fényt, így az íny a korona szélénél igen sötét, kékes árnyalatú lesz.

Ezért alkalmazzuk szinte mindig a fémmentes koronákat.

A fémmentes koronáknál a fény besugárzódik a fogba, majd onnan az ínyen át vissza. Így az íny szép rózsaszínű lesz, a koronák pedig élethűek, természetesek. Egy kivétel van, amikor a fog – gyökérkezelés miatt- annyira elszíneződött, hogy szinte fekete a gyökér színe…. Ilyenkor is igyekszünk a lehető legjobbat kihozni a lehetőségekből.

A fémmentes korona lehet porcelán, üveg vagy cirkónium alapú.

A nem megfelelően elkészített koronák is elszínezik az ínyt.

 

A harapással rendelőnk országos szinten kiemelkedően foglalkozik. Kattintson ide, ha szeretne bővebben tudni a harapáskiegyensúlyozásról

 

 

Fémmentes hidak, koronák

A fémmentes koronáknál nem lesz sötét az ínyszél eltüntethető az ínyszéli sötét szegély.
Olyan, mint az igazi, nincsenek allergiás problémák.

 

Fémmentes pótlások kontra fémkerámia pótlások – Nem vitás, hogy melyiket ajánljuk

 1. Fémmentes pótások esetén az ínyszél szép rózsaszínű marad, fémkerámiáknál nem.
 2. A hagyományos fémkerámia koronákról és hidakról nagyon sokszor látszik, hogy a fogorvos készítette, míg a fémmentesek nagyon élethűek…olyanok, mint az igazi.

 

Ma már úgynevezett CAD/CAM (számítógéppel tervezett és számítógéppel vezérelt megmunkálás) technológiával készül a korszerű fogpótlások többsége. Ezek ezred milliméter pontossággal készülnek és teljesen természethűek, megtévesztésig hasonlítanak saját, egészséges fogainkra.

 

Új szolgáltatásunk teljes fogatlanság esetén a biofunkcionális protézis, a BPS, ami nemcsak természetesen szép, hanem kényelmes is. Vákumot képez, így biztonságosan fennmarad ragasztó nélkül is. 

 

BPS protézis – a tökéletes megoldás teljes fogatlanság esetén

Sokan elutasítják a kivehető fogpótlást, mert rosszak a tapasztalatok a hagyományos protézisekkel: kényelmetlenek, feltörik az ínyt, nem lehet velük rágni, leesnek beszéd közben, ragasztóval sem biztonságosak és nem szépek. A BPS biofunkcionális protézis egy új életérzés. Mintha visszakapná a fogait. Kényelmes, biztonságos és természetesen szép.
Nincsenek azonban csodák. Nagyon lesorvadt állcsontgerinc esetében a BPS-nek is korlátai vannak, így mindenképp egy előzetes konzultáció szükséges.

BPS

Előtte, utána – a régi és az új protézis

 

 

 

 

 

 

 

 

Szeretne tanácsot kérni, hogy Önnek melyik eljárás lenne a legkedvezőbb?

Tekintettel arra, hogy Önnek számtalan választási lehetősége van fogpótlásának elkészítésére, mindenképpen azt ajánljuk, hogy konzultáljon felkészült szakembereinkkel a kérdésről, hogy minden lehetséges megoldásról érthető információt és vizuális ismertetést is kapjon.

Várjuk egy első találkozásra, ahol együtt megvizsgáljuk az adottságokat és sorra vesszük az Ön számára legoptimálisabb megoldási lehetőségeket.

Készen áll arra, hogy megvalósítsa álmát és ismét szép legyen a foga, ínye… a mosolya?

Hívjon minket!

Jelentkezzen be most a fémmentes koronák elkészítésére, hogy visszanyerje szép mosolyát

telefon: +36 1 214 3551