Fogszabályozás

Keveseknek adatik meg ( szakirodalmi adatok alapján a "modern civilizált" társadalmakban mindössze a populáció 10-20%-a), hogy szabályos fogívet, tökéletes fogsort tudhassanak a magukénak.
A torlódott fogazat, a fogsorzáródási rendellenességek nem csak esztétikai problémát jelentenek, hanem rágási, hangképzési zavarok jelentkezhetnek, a nehezebb tisztíthatóság következtében pedig megnő a szuvasodás kockázata. A szabálytalan fogazat általában nem örökletes, kialakulásának oka egyrészt a nem megfelelő állcsont(arc) növekedésben másrészt a kóros izomerőkben keresendő, melyek nem kívánt helyzetbe mozgatják a fogakat. A gyerekek legalább 75%-a, legújabb kutatások szerint több, mint 90%-a "fejleszt ki" valamilyen fogsorzáródási rendellenességet, ami sok esetben már a gyermek 5. életéve előtt nyilvánvalóvá válik.  
 
Miért kevés a hely a maradó fogak számára?

Mindenkiben megvan a genetikai potenciál, hogy a saját fogai a saját állcsontjában elférjenek. Ha ez nem így van, akkor valami megakadályozta a normális állcsontfejlődést. A nem megfelelő irányú és mértékű arcnövekedés a szoptatás elmaradásának, a kevés rágásnak és a rossz nyelvpozíciónak a számlájára írható. A nyelv helye a szájpadláson van nyugalmi helyzetben és nyelés közben is.  Ez biztosítja a felső fogív tágasságát ill. a felső állcsont nyomásával beindítja annak normális növekedését. Ha a nyelv nincs a helyén, alulfejlett lesz az állcsont, nem fognak elférni a fogak.

 

Miért nincs a nyelv a helyén?

Ennek több oka is lehet. Születéskori oxigénhiány miatti hypotonia (renyhe az ajak- és nyelvizom - nyitva a száj - leesik a nyelv) éppúgy lehet ludas, mint a szájlégzés (nyitva a száj - leesik a nyelv) vagy a cumisüveg, cumi, ujjszopás, rövid nyelvfék, melyek szintén lekényszerítik a nyelvet az alsó szájtérbe.

 

Mitől kerülnek a fogak nem kívánt helyzetbe?

A Földön egy tárgyat A-ból B pontba erő hatására tudunk elmozgatni. Ez alól a fogak sem kivételek. Erőt az izmok képesek kifejteni, meg kell tehát keressük a kórosan működő izmokat a fogak körül. Lehetőségként az ajak-, az orca és a nyelv izmai merülnek fel.

Egy elülső fog elmozgatásához mindössze 1,7 g-nyi nyomóerő elégséges, az ajkak 100-300 g-nyi, a nyelv pedig akár 500 g-nyi erőt is képes kifejteni. Képzeljük el, hogy valaki nyelvlökéses nyelő! Naponta átlagosan 2000-szer nyelünk, tehát 2000 x 500 g-nyi erő zúdul a fogakra! Pedig már az 1,7 is elegendő az elmozduláshoz!

 

 Mitől működnek rendellenesen az izmok?

A leggyakoribb okok

 • cumisüveges táplálás 
 • renyhe nyelv-és ajakizom
 • rövid nyelvfék
 • szájlégzés
 • nyelvlökéses nyelés
 • olyan rossz szokások, mint a cumizás, az ujjszopás vagy például a körömrágás.

Nem szabad elbagatellizálni ezeket a gondokat!

Cumizás, ujjszopás

Az ujjszopás az egyik legkárosabb rossz szokás a fogazat szempontjából!

A cumi és különösen az ujjszopás nemcsak a funkciókra hat negatívan, hanem közvetlenül deformálja az állcsontot is. Lehetőleg kerüljük mindkettőt vagy mielőbb szoktassuk le róla a gyermeket, legkésőbb az első maradó fog megjelenéséig!

Rendelőnkben a fogszabályozásra is igaz, hogy az okokat is kezeljük a mielőbbi és hosszútávon stabil eredmény érdekében legyen szó gyermekről vagy felnőttről, kivehető vagy rögzített készülékekről. Ennek érdekében együttműködünk fül-orr-gégésszel, allergológussal, orthopédussal, logopédussal és gyógytornásszal.

Ujjszopás következtében kialakult nyitott harapás! 

 

 
Mikor kezdjük el a fogszabályozást?

Lehetőleg minél előbb. A legoptimálisabb a korai vegyes fogazat (5-8 év), mert ilyenkor nemcsak egy intenzív fejlődési szakaszban van a gyermek, ami megfelelő terápiával lehetőséget ad az állcsontok növekedésének pozitív befolyásolására, hanem már együttműködő is. A korábbi kezelés akkor javasolt, ha nagyobb fokú fogsorzáródási probléma van, különösen igaz ez a buldogharapó gyermekekre. Az ő esetükben célszerű a terápiát már 3-4 évesen elkezdeni.

A kialakult teljes maradó fogazatban (általában 15+) már nincs lehetőség az állcsontok "növesztésére", így ezzel a módszerrel nem tudunk helyet teremteni a fogak számára, annyi hellyel gazdálkodhatunk, amennyi van. Ezért ebben az életkorban már számítani kell arra, hogy esetleg csak foghúzással rendezhetők sorba a fogak.

Rendelőnkben a korai (tej- ill. vegyes fogazatban elkezdett), gyengéd, a szabálytalanság okait is megszüntető myofunkcionális fogszabályozást támogatjuk.

A fogszabályozás akár már tejfogazatban elkezdhető.
Rendelőnkben nem várjuk meg, amíg a maradó fogak mind előbújnak, hanem már korán beavatkozunk, így biztosítva az arc normális növekedését, ill. az izmok működésének  helyes irányba terelését, melyek előfeltételei a szabályos  fogazatnak.

Milyen fogszabályozó eszközöket használunk?

Rendelőnkben majd minden típusú fogszabályozás rendelkezésre áll. Bármilyen készüléket kapjon is azonban a beteg, minden esetben foglalkozunk a szabálytalanságot okozó funkciókkal is, hogy hosszútávon stabil legyen az eredmény, ne kelljen tartani a visszaeséstől.

 • Előregyártott kivehető myofunkcionális trénerek és Myobrace készülékek
 • Különféle típusú, labor által gipszmintára készített éjszakai kivehető készülékek, tágító lemezek
 • Hagyományos és önligírozó (Damon) rögzített készülékek esztétikus változatban is
 • Az Invisalign (láthatatlan fogszabályozó)rendszer is elérhető


Rendelőnkben elsősorban a gyermekek korai myofunkcionális fogszabályozását támogatjuk.

 
Mire képes a myofunkcionális fogszabályozás?

A myofunkcionális fogszabályozás 

 • az okokra koncentrál (szájlégzés, nyelvlökéses nyelés és -hangképzés)
 • megszünteti a rossz szokásokat (cumizás, ujjszopás)
 • beindítja a normális arcnövekedést, helyet teremtve a majdan kinövő maradó fogak számára
 • pozicionálja az állkapcsokat egymáshoz képest
 • helyreállítja a normális izomműködést.  A megfelelően működő izmok aztán betolják a fogakat az ideális helyzetbe.

Ebből következik, hogy miután a gyökerénél fogtuk meg a problémát, nem kell tartani a visszarendeződéstől.
Nagy előnye, hogy akár már tejfogazatban elkezdhető a kezelés.

 

 
A myofunkcionális fogszabályozás nemcsak a fogakat szabályozza, hanem elősegíti a normális arcnövekedést is, így arányosabb, szebb lesz az arc.

 

A képen jól látható, hogy a szájlégzés és a nyelvlökéses nyelés nyitott harapást eredményezett.

A myofunkcionális kezeléssel szép és arányos arca és szabályos fogai lettek a páciensnek.

 

 

Myofunkcionális Trénerek  és Myobrace készülékek korrigálják a nem megfelelő izomműködést és hosszútávon stabil fogszabályozási eredmények érhetők el vele önnállóan, vagy fix készülék mellé adva is.

Az USA-ban készült felmérés szerint a gyerekek legalább 75%-ának van valamilyen diszfunkciója és ebből következő fogsorzáródási rendellenessége, de az újabb kutatások már 90% fölé teszik ezt az arányt, tehát majd minden gyerek érintett! A felnőtt lakosság körében sem jobb azonban helyzet. A diszfunkciók közül a szájlégzésnek -amennyiben hosszú távon fennáll - ráadásul komoly negatív hatása van az általános egészségre is.

 

 

 
Éjszakai kivehető készülékek

Feladatuk általában a fogív tágítása, az állkapcsok egymáshoz képesti pozicionálása. Lenyomat alapján fogtechnikai laborban készülnek. Használatuk komoly együttműködést igényel a páciens részéről. Ennek érdekében az eszközök a szivárvány minden színében választhatók, matricázhatók, monogramozhatók.

 
 
Hagyományos rögzített  készülékek

Kétség kívül a leghatékonyabb eszköz a fogív formájának a kialakításában, de mivel a kiváltó okokat nem képes kezelni, kiegészítő terápiára van szükség, ha el akarjuk kerülni a visszarendeződést. Rendelőnkben nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy az okokat is kezeljük a terápia során, így például a szájlégzést vagy a nyelvlökéses nyelést.
A rögzített fogszabályozó készülékeket akkor lehet alkalmazni, ha már 7-estől hetesig alul és felül is kibújtak a maradó fogak. A kezelésnek felső korhatára gyakorlatilag nincs.
Nagy előnye, hogy nem igényel együttműködést a páciens részéről, hisz nem kivehető, így a készülék szabályozó ereje folyamatosan tud hatni a fogakra.
Ugyanez hátrány is, hisz a folyamatosan ható erő miatt felszívódhat a gyökér egy része.
Ugyancsak hátrány, hogy maradó fogazatban már nincs mód az állcsontok "növesztésére", tehát annyi hellyel kell gazdálkodnunk, amennyi van. Épp ezért időnként foghúzás szükséges. Mindez megelőzhető, ha a rossz izomfunkciók kezelésére már vegyes fogazatban sor kerül, amikor még befolyásolni tudjuk az arcnövekedést. Lásd feljebb myofunkcionális fogszabályozás.
Ugyancsak probléma, hogy rossz szájhigiéne esetén, beszuvasodhatnak a fogak a bracketek körül, ezért rendelőnkben kiemelt figyelmet fordítunk a rögzített készüléket viselő pácienseink szájápolási oktatására, rendszeres ellenőrzésére és megelőző prophy-jet és fluoridáló kezelésére.

 
Hogy néz ki a rögzített fogszabályzó készülék?

A rögzített fogszabályozó készülékek több alkotóelemből állnak. A metszőfogakra, szemfogakra, valamint kisőrlő fogakra un. bracket-ek (ezek a fogakra ragasztott tappancsok), míg a nagyőrlő fogakra un. tubusok (bracket-eknél nagyobb csövecskék) kerülnek felragasztásra. A nagyőrlő fogakra lehet ún. gyűrűt is ragasztani, de tubussal sokkal könnyebben tisztán tartható a fog és a páciensnek is kényelmesebb viselni.

A fogakat - tehát a bracketeket és tubusokat- az ún. ív köti össze, amelyet rendszeresen cserélnek, mivel a kezelés különböző fázisaiban különböző típusú ívre van szükség.

Leegyszerűsítve: az ív mentén a bracketeken és a tubusokon át mozgatjuk a fogakat vékony ívekkel kezdve és egyre vastagabbak és erősebbek felé haladva. A ragasztás a 2 fogíven történhet külön-külön – 1-2 hét különbséggel (így könnyebb megszokni), vagy egyszerre is.  A levétel egyszerre történik a kezelés aktív fázisának befejezésénél.
Az aktív fázis befejezése után ún. retenciós készüléket hordanak a páciensek, amíg a fogak az új helyzetben "becsontosodnak". Ez abban az esetben, ha a kezelés során sikerült a fogak körüli izmok (ajak, orca, nyelv) normális működését helyreállítani, csupán néhány hónap, ellenkező esetben akár élethosszig is viselni kell, ha el akarjuk kerülni a visszaesést.
Rendelőnkben komplex terápiát kapnak a páciensek. Legyen szó fogszabályozásról vagy egyéb kezelésről, mindig szem előtt tartjuk az okokat is.

A rögzített fogszabályzó készülék használata során számolni kell néhány kellemetlenséggel:

 • A felragasztás vagy ívcsere után 1-2 napig fájdalom jelentkezhet, különösen harapás, rágás során.
 • A bracketek ill. az ív végei felsérthetik a lágyrészeket. Ezt igyekszünk kiküszöbölni azzal, hogy egy myofunkcionális trénert is kapnak a páciensek a rögzített készülék mellé, ami beborítja a gyűrűket, bracketeket, így elkerülhető a lágyrészek irritációja. A tréner párhuzamos használata fel is gyorsítja a kezelést, hisz megszünteti a szabályozás ellen ható kóros izomerőket.

 

Lágy erejű fogszabályozás, Damon-technika

Az amerikai Dr. Dwight Damon által kifejlesztett külső rögzített készülékes technika.

Miben különbözik a Damon rendszer a hagyományos fogszabályozási kezeléstől?
Jellemzője, hogy a hagyományos elven működő rögzített készülékekkel szemben nem gumi- vagy drót- elemekkel történik a fogakat összekötő ív rögzítése az un. bracketekben, hanem un. önzáró bracket-ek és tubusok segítségével, amelyeket retesz-szerűen lehet nyitni és zárni.
A régi, hagyományos gumis bekötésnél nagy a súrlódás az ív és a kikötőelem között, így igen nagy erőkre van szükség a kívánt fogelmozdulások megvalósításához. 

 

A Damon-kezelés nemcsak kellemesebb, hanem hatékonyabb, ugyanakkor gyengédebb is.
A Damon rendszernél az önzáró elv miatt sokkal kisebb a súrlódás, így jóval kisebb erőkkel lehet mozgatni a fogakat. Ez sokkal előnyösebb a fogak és a fogágy számára, könnyebb megszokni és viselni a készüléket. Gyorsabb vele a kezelés mint hagyományos fix készülékekkel, a nagy oldalirányú tágító képesség miatt hatalmas fokú torlódásokat lehet foghúzás nélkül megoldani vele és nagyon szép arcesztétikai eredmény érhető el. Még felnőttkorban is hatásos. Ritkább kontrollt igényel.

Jelenleg ez tekinthető  a legjobb rögzített fogszabályozó készüléknek.

 

Rögzített fogszabályozók és az esztétikum

 

Sokan azért nem vágnak bele a fogszabályozásba, mert előnytelennek érzik a készülékek viselését. Jó hír azoknak, akik az esztétikum miatt halogatják a kezelést, hogy ma már szinte láthatalanul megoldható a fogszabályozó kezelés. A lehetőségeknek csak a pénztárca szab határokat.
A hagyományos fém bracketek mellett, ma már vannak fogszínű porcelán bracketek vagy átlátszó zafírkristály bracketek, melyek átengedik a saját fog színét. Természetesen az ívek között is található fogszínű.
A tinik kedvelik a vidám, színes bracketeket is.

 

 

Fogszabályozási technikával is kvázi láthatatlanná lehet tenni magát a készüléket, hisz a bracketek bizonyos esetekben a fogak nyelv felőli oldalán is felhelyezhetők.
Egyes esetekben pedig a tényleg láthatatlan Invisalign sínes rendszer lehet a megoldás. Bővebben..