Gyermekfogászat

Nálunk a gyermekek fogainak védelme már az anyaméhben elkezdődik

 

"Gólyaprogramunk" keretében az anyukák fogainak védelmén túl tanácsokkal látjuk el a kismamákat a várandósság alatti táplálkozás tekintetében, hisz a baba csontozatát és fogainak "minőségét" ez is komolyan befolyásolja. Felhívjuk figyelmüket a kizárólagos  szoptatás fontosságára, mely kulcsszerepet játszik  az arcfejlődésben, tehát abban, hogy lesz-e elég hely a maradó fogak számára, Megtanítjuk felismerni őket, hogy rövid-e a baba nyelvféke, ami megakadályozhatja a szopást. Szót ejtünk a cumi és az ujjszopás fogazatra gyakorolt káros hatásairól, hogy elkerülhessék ezt a buktatót.

 

Rendelőnk igazi családi fogászat, ahol külön gyermekvárót alakítottunk ki játékokkal, mesekönyvekkel, hogy a lehető legotthonosabban érezhessék magukat a kis páciensek. Nem ritka, hogy haza sem akarnak menni. Bizonyos vizsgálatokat nem is a fogorvosi székben végzünk a félelem elkerülése érdekében.

Életmód javító fogászati beavtkozások

A funkciók vizsgálata, kezelése   nem a fogorvosi székben történik

Brumi a gyerek váróban

 
Szolgáltatásaink:

Nem félek a fogorvostól! - "beszoktató" program gyermekeknek
Mazsola fogmosi tanfolyam
Prophy jet/ fogkőeltávolítás
Fluoridálás
Barázdazárás
Fognyűvők kiűzése - gyerekkori szuvasodás kezelése
Myofunkcionális és hagyományos fogszabályozás

Gyermek fogászat
 
Mikor vigyük először fogorvoshoz a gyereket?


Ha nincs gond, akkor 2-3 évesen, amikor a teljes tejfogazat kialakult.

 

Mazsola fogmosi tanfolyam (3 alkalom)


Játékos formában ismerkednek a szájápolás eszközeivel (fogkefe, fogkrém, fogselyem, szájzuhany, nyelvkaparó)  és módjával: mikor, hogyan, mennyi ideig. Hathatós segítőtárs a tanfolyamom a plakkfestő tabletta, ami nagyon jól megmutatja, hogy hol van gond a fogmosással, mely részek maradnak ki a sikálásból. Ezekre a területekre külön gondot kell fordítani. A kisgyermekeknél a szülőnek is ott kell lenni a tanfolyamon, hisz az ovisoknak, kisiskolásoknak még nem olyan jó a manualitása, hogy teljes egészében rájuk lehetne hagyni a fogmosást. A piciknél a szülő végzi az érdemi munkát, amit a gyerek kiegészít, később változik az arány és a szülő csak a problémás részeken segít be, de nagyon sokáig ellenőriznie kell az eredményt.

 
Mikortól kell mosni a baba fogát?


Attól kezdve, hogy olyan ételt kap, amiből lepedék képződik. Pl.: gabonás pépek

 
Prophy jet/ fogkőeltávolítás


Tapasztalatunk szerint siralmas a gyerekek szájhigiénéje. Ennek egyik következménye a sárgás felrakódás a fogon a plakk, ami televan baktériumokkal és már nem távolítható el fogkefével. Ilyenkor érdemes elhozni a gyermeket egy professzionális fogtisztításra (prophy jet), mely során orvosi szódabikarbóna, sűrített levegő és víz segítségével eltávolítjuk ezt a felrakódást. Gyerekeknél ajánlott félévente-évente megismételni ezt az eljárást. Sok bajt megelőzhetünk vele. Ha a plakkból már fogkő lett, akkor ultrahangos fogkőeltávolítást alkalmazunk.

 

 

Fluoridálás

A fluoridok zománcot erősítő hatását rengeteg tudományos vizsgálat támasztja alá. Fluor több módon is bekerülhet a szervezetbe. Táplálékkal, ivóvízzel, ásványvízzel, sóval, teflon edényekből, valamint - nagyobb gyerekek vagy felnőttek esetében -a rendszeres szájápolás során fogkrémek, szájvizek használatával. Mivel az egyéni fluorid bevitelt nehéz ellenőrizni, a túlzott bevitel pedig nem kívánatos fontos, hogy mindenki a saját életkorának megfelelő fogkrémet, szájvizet használja, mert ezek fluorid tartalma eltérő. Öblíteni nem képes kisgyermeknek  ne adjunk fluoridos fogkrémet! Nem javasoljuk a fluorid tabletta adagolását sem az ellenőrizhetetlen egyéb bevitel miatt.
A fogak fluoridálására a fluorid iontoforézis, a kisebbeknél pedig a fluorid lakk ajánlható, melyből hónapokon keresztül folyamatosan áramlik a fluorid a fogakba. Mindkettő rendelői alkalmazást igényel. Különösen jótékony a fluoridálás, ha "porladásra" hajlamos a fog.

A fluoridot a fogászat régóta használja a szuvasodás megelőzésére.
A fogzománcba beépülve helyettesíti a kálciumot.
A szuvasodást megelőző hatása CSAK a síma fogfelszíneken érvényesül, a barázdákban, felszíni érdességekben nem.

Iontoforézis kezelés révén juttathatjuk a zománcba a fluoridot.

Ennek során a készülék akkumulátora olyan áramot gerjeszt, mely segít a fuorid ionoknak bejutni a zománcba.

A táplálékkal adagolt fluorid kezelésről tudni kell, hogy szűk a terápiás dózisa, azaz könnyű túladagolni. Az adag kiszámításánál figyelembe kell venni az ételekkel bekerülő fluorid mennyiségét is.

Magas fluorid tartalmú ételek:
-halak
-tea
-aluminium edényben főzött ételek
-teflon edényekben főzött ételek

A fogakon lévő krétafehér foltok ásványi anyag hiányára utalnak a zománcban, ilyenkor segít a Tooth Mousse gél, ami klinikánkon megrendelhető.

 

Barázdazárás


A barázdák az őrlőfogak felszínén lévő árkok, bemélyedések, melyek néha annyira szűkek és mélyek, hogy a fogkefe nem ér le az aljára, így a belerágott étel nem tisztítható ki. Ráadásul a maradó fogak zománca a kibújást követően kb. 2 évig éretlen, tehát nem tartalmaz elég ásványi anyagot, így esendőbb is. Ez a 2 feltétel kiváló lehetőséget teremt arra, hogy a fiatal csontfogak beszuvasodjanak. A gyermekkori szuvasodások 80%-a barázdából indul. Jól teszik tehát, ha lezáratják gyermekeik barázdáit, hogy megvédjék a fogakat a szuvasodástól.

A barázdazárás teljesen fájdalmatlan beavatkozás. Először alaposan letisztítjuk a fogakat, majd ezt követően a leszárított fog felszínét előkezeljük, hogy a fogfelszín érdesebbé váljon. Ezek után a mély barázdák feltöltésre kerülnek egy speciális  fehér vagy átlátszó tömőanyaggal, melynek többsége fluoridot is tartalmaz, így megerősíti a fogat a szuvasodással szemben.

Legoptimálisabb a fogakat a kibújást követően fél éven belül barázdazárni.

Fontos tudni, hogy a barázdazárás kizárólag akkor kivitelezhető, ha az adott fog esetében nem indult még meg semmilyen mértékű fogszuvasodás. Amennyiben ez már megtörtént, akkor kiterjesztett barázdazárás vagy esztétikus fogtömés válik szükségessé.

 
Fognyűvők kiűzése - gyerekkori szuvasodás kezelése


A tejfog szuvasodása igen gyakori jelenség gyermekkorban, és a tejfog szerkezetéből adódóan a romlás lefolyása sokkal gyorsabb, mint a maradó fogak esetében, ezért igen fontos már a kezdődő szuvasodással is fogorvoshoz fordulni.

Sajnos, még ma is él az a tévhit, hogy a tejfogak szuvasodásával nem kell foglalkozni, hiszen ezek csak "átmeneti" fogak. Amennyiben azonban a  szuvas tejfog nem részesül kezelésben, akkor a szuvasodás a többi fogra is átterjedhet, ami elképzelhető, hogy már maradó fog, tehát mindenképpen hatással van a végleges fogak állapotára.

Minél kisebb a szuvasodás, annál egyszerűbb a kezelés. Amikor a tejfog felületén még csak kicsi az erózió, , akkor elegendő elcsiszolni, majd ecsetelni azt. Nagyobb mértékű szuvasodás esetén már tömést kell készíteni. A különösen elhanyagolt mély szuvasodás gyakran vezet a pulpa gyulladásához, ami igen fájdalmas, lázzal járó állapoto eredményezhet. Ilyen esetben gyökérkezelés szükséges. Ez nem ugyanolyan, mint maradó fogak esetében, hisz megsérülhetne közben a maradó fog csírája, ezért csak a pulpa koronai részét tisztítjuk ki és cink-eugenol pasztával töltjük fel. Időnként antibiotikum kezelésre is szükség lehet. A fog eltávolítása csak végső esetben kerül szóba, ugyanis tartani kell a maradó fog számára a helyet.

 
Jó tanácsok

Ne tegyünk cukrot a gyermek italába!

Ne a cumisüvegen aludjon el a baba és napközben se lógjon a szájában a cumisüveg, mert ilyenkor a fog hosszasan ázik a sokszor cukros folyadékban (az anyatej és a tápszer is tartalmaznak cukrot!), ami a fogak gyors szuvasodásához vezet. Kifejezetten jellemző a cirkuláris szuvasodás, amikor a felső frontfogak az íny mentén kezdenek szuvasodni, majd a szuvasodás pillanatok alatt körbemegy a fogon és a koronai rész elválik a fogtól. Ebben az esetben a tejfogakból mindössze fekete csonkok maradnak egészen a maradó fogak előtöréséig, amin már gyermekfogászati kezeléssel sem lehet segíteni, ha túl súlyos a helyzet. A  csonkokkal a gyermek nem tud megfelelően rágni,a hangképzéssel is gondjai lesznek.  Ez az állapot sokszor fájdalmas is lehet a gyermek számára.

Nagyon ügyeljünk a fogváltásra! Sokan nem tudják, hogy a 6-os fog (első nagyőrlő) nem tejfog helyére nő, hanem eleve maradóként bújik ki 6 éves kor körül az utolsó tejfog mögött, így sokan nem is törődnek vele, mert azt hiszik, hogy az is tejfog.

 
Korai myofunkcionális és hagyományos fogszabályozás

A myofunkcionális fogszabályozás az okora koncentrál. Megszünteti a rossz szokásokat (szájlégzés, nyelvlökéses- nyelés és hangképzés, rossz nyelvpozíció, nyitott ajaktartás, túlműködő alsó ajakizom) beindítja a normális arcnövekedést helyet teremtve a majdan kinövő maradó fogak számára, helyreállítja az izomműködést. A megfelelően működő izmok aztán betolják a fogakat az ideális helyzetbe. Ebből következik, hogy miután a gyökerénél fogtuk meg a problémát, nem kell tartani a visszarendeződéstől. Nagy előnye, hogy akár már tejfogazatban elkezdhető a kezelés. Bővebben a fogszabályozásnál

A myofunkcionális fogszabályozók akár már tejfogazatban is használhatók. Az okokat is kezelve nemcsak a fogak lesznek szabályosak, hanem szebb lesz az arc is.

 
Rendelőnkben egyébként majd minden típusú fogszabályozás rendelkezésre áll. Bármilyen készüléket kapjon is azonban a beteg, minden esetben foglalkozunk a funkciókkal is.
  • Előregyártott kivehető myofunkcionális trénerek és Myobrace készülékek
  • Különféle típusú, labor által gipszmintára készített éjszakai kivehető készülékek, tágító lemezek
  • Hagyományos és önligírozó (Damon) rögzített készülékek esztétikus változatban is
  • Már az Invisalign (láthatatlan fogszabályozó) rendszer is elérhető