Zárt és nyílt kürettázs (root planing))

A lepedékben, fogkőben élő kórokozók gyakran nem maradnak a fogak koronai felszínén, hanem bekúsznak az íny alá is fellazítva az íny tapadását, ezáltal tasakok képződnek.
A mély tasakokban sok kórokozó él. Ezek méreganyagai átitatják a gyökérfelszínt.
Amikor csak a fogakat tisztítjuk le, de a fertőzött gyökérfelszínt nem, az íny nem képes visszatapadni a gyökérre, pedig ez nélkülözhetetlen a fogágybetegség megállítása érdekében.
Emiatt el kell távolítani a gyökerek felszíni rétegét (kb. 0,2 mm), amely át van itatva a bakteriális mérgekkel.
Ezt a szájhigiénikus végzi több lépésben.
Általában négy alkalomra bontva, helyi érzéstelenítésben.
Kézi műszereket használ a művelethez. Egy negyed ellátása (jobb felső, bal felső, bal alsó és jobb alsó fogak) kb. 80-90 percet vesz igénybe.
A nagyon mély tasakoknál ez az eljárás már nem vezet teljes eredményre, mivel a tasakok aljára nem látunk be. Ekkor a root planing-et nyílt gyökérfelszín tisztítás (nyílt kürettázs) is követi.

Nyílt kürettázs

A nagyon mély tasakokban a gyökerek felszíne bakteriális mérgekkel van átitatva. A fogágybetegség megállítása érdekében elkerülhetetlen ezeknek a fertőzött rétegeknek az eltávolítása.
Amennyiben olyan mélyek a tasakok, hogy az egyszerű gyökérfelszín tisztítás nem vezethet eredményre, nyílt kürettázst alkalmazunk.
A nyílt gyökérfelszín tisztítás ( open root planing) során különleges ún. vibrációs fúróval távolítjuk el a felszíni mérgezett réteget és ezáltal lehetővé tesszük, hogy az íny visszatapadjon a gyökérre és megszűnjön a tasak.
Ha ezt nem tennénk, 1-2 hónap alatt a tasak ismét tele lenne ételmaradékkal és az abban tenyésző kórokozókkal.
A nyílt kürettet negyedenkét végzi az orvos. Ez alkalmanként kb. 1,5 órás feladat.