inlay-CAD-CAM tömések

Az inlay szószerinti fordításban befekvőt jelent. A fogtechnika által gipszmintán elkészített tömés megnevezésére használjuk e fogalmat.
A labor által szájon kívül elkészített töméseket akkor javasoljuk, amikor a fogakból túl nagy rész hiányzik és a fogak megzsaluzásával és megtömésével (direkt restauráció) nem tudnánk a megfelelő formájú fogfelszíneket kialakítani.

 

Hogyan készül az inlay?
  1. A kezelőorvosa helyi érzéstelenítésben eltávolítja a szuvas fogállományt pont úgy, mintha töméshez készülne és kialakítja a fogbetét helyéül szolgáló üreget. A mélyedés megformázása precíz munkát igényel, hisz lényeges a betét pontos illeszkedése. Ügyelni kell rá, hogy ne keletkezzen sehol rés a pótlás és az üreg falai között.
  2. Ezt követően egy lenyomat készül az előkészített fogról, amit elküldünk a fogtechnikai laborba, ahol több rétegből készítik el a porcelán betétet (inlay / onlay). Az egyes rétegek hatalmas hő és nyomás alatt szilárdulnak meg, így a fogbetét különösen ellenálló lesz a rá ható erőkkel szemben.
  3. Utolsó lépésként a kezelőorvosa bepróbálja az elkészült fogbetétet és ha minden tökéletes, akkor beragasztja a fogba.