Invisalign, a láthatatlan fogszabályozó

Mi az az Invisalign?

Ez a módszer maradó fogazatban alkalmazható. A szabályozás átlátszó sínek (ún. alignerek) sorozatával történik, melyek csak a fogakat fedik, nincs a szájpadlásra vagy ínyre kiterjedő részük.

Az Invisalign szinte láthatatlan módszert kínál a fogsor kiegyenesítésére és álmai mosolyának elérésére. Fejlett 3D számítógépes képalkotási technológia teszi lehetővé a láthatatlan fogszabályozást, mely teljesen egyénre szabott.

Hogyan készül?

A  digitális kezelési terv készítéséhez a fogakat hagyományos lenyomatvételi eljárással, vagy optikai scanerrel lemintázzuk. A fogakról, arcról, mosolyról fotókat készítünk, illetve röntgenfelvételek is készülnek.

A fogszabályozó orvos kezelési terve alapján az Invisalign-cég készít egy fogmozgatási tervet, amely egy háromdimenziós, az orvos számára az internetről letölthető animáció formájában (virtuális kezelési terv), lépésről lépésre bemutatja, hogyan fognak mozogni a fogak a kezelés elejétől a végéig. Ezen az orvos természetesen változtathat a saját és/vagy páciense igényeinek megfelelően, és a cég technikusai elkészítik a kívánt változtatásokat a virtuális terven. Ha a fogmozgatási  terv végleges, az orvos interneten engedélyt ad a sínek legyártására. A sínek (alignerek) elkészülte és leszállítása után kezdődhet a kezelés. A teljes előkészületi procedúra 2 hónapot vesz igénybe.

Az Invisalign abban hasonlít egy hagyományos rögzített készülékhez, hogy fogakat mozgat, abban viszont különbözik, hogy a különféle mozgatásokat optimálisan időzíti. Egy-egy szakaszban csak bizonyos fogak számára engedélyezett a mozgás. Ez egyrészt egy sokkal hatékonyabb erőkifejtési rendszer hisz a különböző etapok egymásra épülve hozzák a kívánt helyzetbe a fogakat, másrészt viszont egy sokkal gyengédebb fogszabályozást eredményez.
A tartósan stabil eredmény érdekében rendelőnkben a szabályozással párhuzamosan myofunkcionális terápiát is végzünk, vagyis a szabálytalanság okait (szájlégzés, nyelvlökéses nyelés, rossz nyelvpozíció) is megszüntetjük.

 

Minden esetben alkalmazható?

Ennek a készülékrendszernek vannak bizonyos korlátai, mivel nem minden fogmozgatás végezhető el vele, így elsősorban az egyszerűbb fogszabályozási eltéréseknél lehet használni. A sikeres kezelés érdekében, mivel kivehető készülékről van szó, a páciens részéről tökéletes együttműködésre van szükség. A készülékrendszer pár (4-7) napos megszokást igényel a páciens részéről.

Sok esetben a fogak mozgatásának segítéséhez ún. attachmenteket kell a fogakra ragasztani fogszínű kompozit anyagból, amelyek akár az egész kezelés alatt fentmaradnak bizonyos fogakon. A kezelés során sokszor ún. strippelésre (a fogak oldalirányú dimenziójának csökkentése, karcsúsítása) van szükség, főleg a frontfogak területén, helynyerés céljából.

 

Használat, tisztítás

A készüléket  0-24 kell használni a siker érdekében. Természetesen étkezésekhez, fogápoláshoz kivehető, sőt kiveendő. Inni lehet benne. Naponta legalább egyszer fogkefével és fogkrémmel alaposan meg kell mosni a készüléket, Étkezés után mindig fogat kell mosni, utána lehet visszahelyezni a szájba a sínt.
Az alignereket 2 hetente kell cserélni, kontrollok 4-6 hetente esedékesek.

Abban az esetben, ha a készülék viselésével bármilyen probléma jelentkezik (tör, nyom, szúr, vág, nem lehet felhelyezni, kifejezetten fáj valamelyik fog, stb.) a kezelőorvost haladéktalanul fel kell keresni! Ellenkező esetben a fogak, illetve a harapás visszamozdulása következhet be, illetve súlyos fogvisszamozdulás/elmozdulás esetén új alignerek készítésére lehet szükség!

 

Ha láthatatlan fogszabályozásra vágyik, keressen minket!
Specialistánk  tapasztalt egyetemi oktató, a téma jártas szakértője, minősített Invisalign felhasználó.

Várjuk véleményét, kérdéseit és bejelentkezését.

Elérhetőségeink:

Telefon: +361/214-3551

Mobil: +3630/530-2606

E-mail: office@esztetikaifogaszat.hu

Cím: 1037 Budapest, Bokor u. 17-21., 3.emelet