Myofunkcionális fogszabályozás

Keveseknek adatik meg ( a szakirodalom szerint   a populáció 10-20%-a), hogy szabályos fogívet, tökéletes fogsort tudhassanak a magukénak.

 

A torlódott fogazat, a fogsorzáródási rendellenességek nem csak esztétikai problémát jelentenek, hanem rágási, hangképzési zavarok jelentkezhetnek, a nehezebb tisztíthatóság következtében pedig megnő a szuvasodás kockázata.

A szabálytalan fogazat általában nem örökletes, kialakulásának oka egyrészt a nem megfelelő állcsont(arc) növekedésben másrészt a kóros izomerőkben keresendő, melyek nem kívánt helyzetbe mozgatják a fogakat.

A gyerekek legalább 75%-a, legújabb kutatások szerint több, mint 90%-a "fejleszt ki" valamilyen fogsorzáródási rendellenességet, ami sok esetben már a gyermek 5. életéve előtt nyilvánvalóvá válik.

 

Miért kevés a hely a maradó fogak számára?

Mindenkiben megvan a genetikai potenciál, hogy a saját fogai a saját állcsontjában elférjenek. Ha ez nem így van, akkor valami megakadályozta a normális állcsontfejlődést. A nem megfelelő irányú és mértékű arcnövekedés a szoptatás elmaradásának, a kevés rágásnak és a rossz nyelvpozíciónak a számlájára írható. A nyelv helye a szájpadláson van nyugalmi helyzetben és nyelés közben is.  Ez biztosítja a felső fogív tágasságát ill. a felső állcsont nyomásával beindítja annak normális növekedését. Ha a nyelv nincs a helyén, alulfejlett lesz az állcsont, nem fognak elférni a fogak.

 

Miért nincs a nyelv a helyén?

Ennek több oka is lehet. Születéskori oxigénhiány miatti hypotonia (renyhe az ajak- és nyelvizom - nyitva a száj, leesik a nyelv)  éppúgy lehet ludas, mint a szájlégzés (nyitva a száj - leesik a nyelv) vagy a cumisüveg, cumi, ujjszopás, rövid nyelvfék, melyek szintén lekényszerítik a nyelvet az alsó szájtérbe.

 

Mitől kerülnek a fogak nem kívánt helyzetbe?

A Földön egy tárgyat A-ból B pontba erő hatására tudunk elmozgatni. Ez alól a fogak sem kivételek. Erőt az izmok képesek kifejteni, meg kell tehát keressük a kórosan működő izmokat a fogak körül. Lehetőségként az ajak-, az orca és a nyelv izmai merülnek fel.

Egy elülső fog elmozgatásához mindössze 1,7 g-nyi nyomóerő elégséges, az ajkak 100-300 g-nyi, a nyelv pedig akár 500 g-nyi erőt is képes kifejteni. Képzeljük el, hogy valaki nyelvlökéses nyelő! Naponta átlagosan 2000-szer nyelünk, tehát 2000 x 500 g-nyi erő zúdul a fogakra! Pedig már az 1,7 g is elegendő az elmozduláshoz!

 

Mitől működnek rendellenesen az izmok?

A leggyakoribb okok:

 • cumisüveges táplálás 
 • renyhe nyelv-és ajakizom
 • rövid nyelvfék
 • szájlégzés
 • nyelvlökéses nyelés
 • olyan rossz szokások, mint a cumizás, az ujjszopás vagy például a körömrágás

Vegyük ezeket komolyan!

 

Cumizás, ujjszopás
A cumi és különösen az ujjszopás nemcsak a funkciókra hat negatívan, hanem közvetlenül deformálja az állcsontot is. Lehetőleg kerüljük mindkettőt vagy mielőbb szoktassuk le róla a gyermeket, legkésőbb az első maradó fog megjelenéséig!

Rendelőnkben a fogszabályozásra is igaz, hogy az okokat is kezeljük a mielőbbi és hosszútávon stabil eredmény érdekében, legyen szó gyermekről vagy felnőttről, kivehető vagy rögzített készülékekről. Ennek érdekében együttműködünk fül-orr-gégésszel, allergológussal, orthopédussal, logopédussal és gyógytornásszal.

Az ujjszopás az egyik legkárosabb rossz szokás a fogazat szempontjából

Ujjszopás következtében kialakult nyitott harapás

Mikor kezdjük el a fogszabályozást?

 

Rendelőnkben a korai (tej- ill. vegyes fogazatban elkezdett), gyengéd, a szabálytalanság okait is megszüntető myofunkcionális fogszabályozást támogatjuk.

Lehetőleg minél előbb, mert a   fogszabályozásos   előkezelések akár már tejfogazatban elkezdhetők!

A legoptimálisabb a korai vegyes fogazat (5-8 év), mert ilyenkor nemcsak egy intenzív fejlődési szakaszban van a gyermek, ami megfelelő terápiával lehetőséget ad az állcsontok növekedésének pozitív befolyásolására, hanem már együttműködő is. A korábbi kezelés akkor javasolt, ha nagyobb fokú fogsorzáródási probléma van, különösen igaz ez a buldogharapó gyermekekre. Az ő esetükben célszerű a terápiát már 3-4 évesen elkezdeni.

A kialakult teljes maradó fogazatban (általában 15+) már nincs lehetőség az állcsontok "növesztésére", így ezzel a módszerrel nem tudunk helyet teremteni a fogak számára, annyi hellyel gazdálkodhatunk, amennyi van. Ezért ebben az életkorban már számítani kell arra, hogy esetleg csak foghúzással rendezhetők sorba a fogak.

 

Mire képes a myofunkcionális fogszabályozás?

A myofunkcionális fogszabályozás

 • az okokra koncentrál (szájlégzés, nyelvlökéses nyelés és -hangképzés)
 • megszünteti a rossz szokásokat (cumizás, ujjszopás)
 • beindítja a normális arcnövekedést, helyet teremtve a majdan kinövő maradó fogak számára
 • pozicionálja az állkapcsokat egymáshoz képest
 • helyreállítja a normális izomműködést.  A megfelelően működő izmok aztán betolják a fogakat az ideális helyzetbe.

Ebből következik, hogy miután a gyökerénél fogtuk meg a problémát, nem kell tartani a visszarendeződéstől.
Nagy előnye, hogy akár már tejfogazatban elkezdhető a kezelés.
Segítségével vagy elhagyható a fix készülékes szabályozás, vagy sokkal egyszerűbb lesz annak kivitelezése és az eredmény is sokkal tartósabb.

 

A myofunkcionális fogszabályozás nemcsak a fogakat szabályozza, hanem elősegíti a normális arcnövekedést is, így arányosabb, szebb lesz az arc.

Az USA-ban készült felmérés szerint a gyerekek legalább 75%-ának van valamilyen diszfunkciója és ebből következő fogsorzáródási rendellenessége, de az újabb kutatások már 90% fölé teszik ezt az arányt, tehát majd minden gyerek érintett!
A felnőtt lakosság körében sem jobb azonban helyzet.

A diszfunkciók közül a szájlégzésnek -amennyiben hosszú távon fennáll - ráadásul komoly negatív hatása van az általános egészségre is.

 

A Myofunkcionális Trénerek  és Myobrace készülékek korrigálják a nem megfelelő izomműködést és hosszútávon stabil fogszabályozási eredmények érhetők el vele önnállóan, vagy fix készülék mellé adva is.

 
Korai, gyengéd kezelés, tartós fogszabályozási eredmények, szebb arc, egészségesebb élet!

 

Várjuk véleményét, kérdéseit és bejelentkezését.

Elérhetőségeink:

Telefon: +361/214-3551

Mobil: +3630/530-2606

E-mail: office@esztetikaifogaszat.hu

Cím: 1037 Budapest, Bokor u. 17-21., 3.emelet