Ultrahangos fogkőeltávolítás

Hogyan keletkezik a fogkő?

Az ételekből visszamaradt anyagok megtapadnak a fogakon, és társulnak a szájban található baktériumokkal. Ez egy sárgásfehér felrakódást eredményez. Ez a lepedék vagy plakk. A lepedék egy ideig még fogkefével eltávolítható, később azonban már nem.
Azokon a területeken, ahol a nyál egyébként is koncentráltabban érintkezik a plakkal – például a nagy nyálmirigyek kivezetése környékén, tipikusan ilyen az alsó frontfogak nyelv felőli oldala vagy a felső őrlőfogak külső felszíne -, egy idő után kicsapódnak belőle bizonyos ionok, például foszfátok, a lepedék pedig ezáltal kikristályosodik. Így alakul ki a klasszikus értelemben vett fogkő.

Plakk a fogak felszínén

Megtapadt plakk eltávolítása Prophy jettel

 

 

 

 

 

 

 

Amíg nem alakult ki fogkő, tehát nem meszesedett el a lepedék, addig eltávolítható polírozással (orvosi szódabikarbóna, víz és sűrített levegő keverékével).
A fogkövet már csak speciális eszközökkel ill. ultrahangos depurátor segítségével lehet eltávolítani. Mi ez utóbbit használjuk.

A fogkő egyik tipikus “lelőhelye” az alsó frontfogak belső felszíne

Fogkő nemcsak az íny fölött lehet, hanem “bekúszhat” alá is. Az íny alatti fogkő nem látható, speciális eszközökkel tapintható a fog mellett kialakuló ínytasakokban. Színe fekete, nagyon kemény.
A fogkő az ínyt irritálva gyulladást okoz, majd fogágybetegséget és végül csontpusztulást, ami a fogak elvesztéséhez vezethet.

A fogkövesség gócnak számít. Sokan nem tudják, hogy számos betegség kiinduló pontja lehet ill. hogy nem ritkán vetélés és koraszülés is a számlájára írható.

 

Mennyi idő alatt alakul ki a fogkő?

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy nagyjából 24 órával az utolsó fogmosás után már olyan érettebb állapotba kerül a lepedék, amit eltávolítani is jóval nehezebb. Éppen ezért is javasoljuk a minimum kétszeri napi fogmosást, mert ha ezt elmulasztjuk, utána már jobban tapad a plakk, és sokkal nehezebb leszedni a fogakról. A fogmosás tehát akkor hatékony, ha gyakran megbontjuk vele a lepedékképződés folytonosságát. Az említett kemény anyag megjelenése lehet napok kérdése, fogmosás nélkül pedig egy hét általában elég ahhoz, hogy létrejöjjön a fogkő.

 

A fogkő kialakulása megelőzhető

Korrekt szájhigiénével és rendszeres fogászati ellenőrzéssel a fogkő kialakulása megelőzhető. Rendelőnkben kiemelt figyelmet fordítunk a szájhigiénés oktatásra, hisz ez biztosítja a a fogak és a fogágy védelmét. Minden új páciens átesik ezen a programon a fogkőeltávolítást követően. Olyan tudás birtokába kerülnek ezáltal, amiért évtizedek múlva is hálásak.
A fogászati ellenőrzés általában félévente javasolt, de a fogágybetegségre hajlamos ill. a dohányzó pácienseket 3 havonta visszarendeljük kontrollra, s ha szükséges, beavatkozunk.

 

Nálunk a fogkőeltávolítás is más

Más abban a tekintetben, hogy nagyon alapos. Általános vélemény rendelőnkben a páciensek részéről, hogy még soha sehol nem szedték le így a fokövüket. Mindannyian kiemelik a tisztaságérzetet, a kellemetlen lehelet és a fogínygyulladás megszűntét.

 

Amikor az egyszerű fogkőeltávolítás már nem elegendő

Ha a fogkő már az íny alá is behatolt, tasakok alakultak ki, esetleg már a fogak is mozgathatók, akkor az ultrahangos fogkőeltávolítás már nem elegendő. Ilyenkor a fogkövet a z íny alatt, a gyökérfelszínen is meg kell szüntetni. Erre szolgál a zárt ill. nyílt kürettázs, vagyis a gyökérfelszín megtisztítása.