Szájsebészeti beavatkozások

A szájsebészet olyan beavatkozás, amely a fogászat, a fogszabályozás,  fogpótlásokl és a szájüregben lévő egyéb fogászati problémák sikeres kezeléséhez kapcsolódik.

 

A szájsebészet területéhez tartozó beavatkozások fogászati rendelőnkben:

  • komplikált foghúzás
  • egyszerű bölcsességfog eltávolítás
  • foggyökér eltávolítás
  • ciszta ill. granuloma eltávolítás
  • ínykorrekció
  • gyökércsúcs rezekció
  • arcüreg emelés (sinus lift)
  • csontpótló műtétek
  • implantátumok beültetése

 

 

Szájsebészeti fogeltávolítás

A fogeltávolítás nem mindig egyszerű, különösen igaz ez a bölcsességfogakra, melyek hajlamosak arra, hogy nehezen törnek elő, sokszor elfekszenek a csontban, így a lehetősége sem adott, hogy kibújjanak, viszont begyulladhatnak, problémát okozhatnak, ha rátámaszkodnak az előttük lévő fog gyökerére, összetorlaszthatják a már megszabályozott fogakat, ha pedig kinőnek, rosszul tisztíthatók, mert nehezen hozzáférhetők, így könnyen szuvasodnak. Szóval csak a baj van velük.

Mindig szájsebészeti eljárással történik a fogeltávolítás, ha a fog az íny alatt a csontban van. Ilyenkor feltárásból végezzük a fog eltávolítását, ugyanez a helyzet egy bennmaradt foggyökér esetében is.

 

 

Ciszta vagy granuloma eltávolítás

Az elhalt vagy gyökérkezelt fogak gyökércsúcsán ciszta vagy granuloma alakulhat ki. Bármelyik elváltozásról is van szó, kezelése során általában gyökércsúcs rezekciót alkalmazunk, ami azt jelenti, hogy szájsebészeti módszerrel kitisztítjuk a cisztát, vagy a granulomát,  és eltávolítjuk a gyökércsúcsot, amiből a folyamat kiindult.
A beavatkozást helyi érzéstelenítésben végezzük. Első lépésként egy metszést ejtünk az ínyen, majd speciális fúróval, steril körülmények között egy ablakot vágunk a csonton, ezen keresztül egy küretkanál segítségével eltávolítjuk a cisztát vagy a granulomát és a fúróval megrövidítjük a gyökércsúcsot. Soha nem használunk vésőt ehhez a művelethez, nehogy megrepedjen hosszában a fog.

Ezután  pár öltéssel összevarrjuk a sebet..  A varratokat egy hét elteltével eltávolítjuk, az íny sebe ez alatt begyógyul. A beavatkozás a szájsebészeti műtétek közül talán a legkevésbé megterhelő, egyszerű esetben kb. 20 percig tart. A gyorsabb sebgyógyulás érdekében a sebet lézerezzük.

A teljes gyógyulás, visszacsontosodás kb. 6 hónapot vesz igénybe, ekkor célszerű kontrollröntgent is készíteni, hogy minden rendben van-e.

Ha a ciszta vagy granuloma kiújul, akkor vagy újra panaszossá válik a kezelt fog, vagy a kontroll röntgenfelvételen újra látható a gyökércsúcs körüli elváltozás. Ilyen esetekben a fog kezelésére vagy újabb rezekció és retrográd gyökértömés jön szóba, vagy a fog eltávolítása, aminek hatására a krónikus gyulladás magától megszűnik.  Rezekció előtt, amennyiben lehetséges, új, tiszta gyökértömést készítünk, hogy ezzel is javítsuk a gyógyulás lehetőségét.

Sikertelenség sajnos a leggondosabb műtéti ellátás során is előfordulhat, aminek az oka az, hogy a gyökércsatornában a legtisztább gyökértömés után is marad kevés baktérium. Ha ezekkel a szervezet immunrendszere lokálisan, bent a csont mélyén nem tud megbirkózni, akkor ciszta vagy granuloma alakulhat ki újra.

 

Gyökércsúcs rezekció

Ez a szájsebészeti beavatkozás akkor szükséges, amikor a gyökérkezelés nem vezet eredményre. Az eljárás során a gyökércsúcs egy része eltávolításra kerül, hogy az azon a részen megtelepedett baktériumok ne vezethessenek újabb gyulladás kialakulásához.

Előzetes röntgennel ellenőrizzük a gyökér hosszát, a gyulladás mértékét, a fogágy állapotát, hogy a beavatkozás kivitelezhető-e. Amennyiben a gyökér túl rövid, vagy a gyulladás túl nagy kiterjedésű, esetleg a fogágy állapota nem megfelelő, akkor a gyökércsúcs eltávolítás nem vezet sikerre.

A műtét során kis metszést ejtünk az ínyen, majd a csontot átfúrva a gyökér csúcsát ferdén lemetszük és eltávolítjuk. Szükség esetén a csontot ki kell tisztítani. Amennyiben szükséges, retrográd gyökértömést végzünk. A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik.

A teljes gyógyulás fél-1 év.

 

Ínykorrekció

Abban az esetben, amikor koronákat készítünk megvizsgáljuk, hogy az íny lefutása megfelel-e az esztétikai követelményeknek, illik-e a környezetben található többi foghoz.
Néha úgy találjuk, hogy nem. Leggyakrabban az fordul elő, amikor az íny túl hosszú és a fog ezáltal túl rövidnek látszik. Szájsebészeti úton módosíthatjuk az íny hosszát, így a fogak megfelelő méretűek lesznek.

A rövid és élettelen fémkerámia koronák felett korrigáljuk az íny lefutását.
Szép és kellő hosszúságú fémmentes koronákat készítünk. 

 

 

Fogbeültetés-fogpótlás-implantáció
Implantátumok beültetése

A fogászati implantáció nem más, mint az Ön hiányzó fogának vagy fogainak pótlása  biokompatibilis (titán) mesterséges foggyökérrel, amelyre később stabilitásában, terhelhetőségében és esztétikumában az Ön saját fogaihoz élethűen hasonlító fogpótlás (korona, híd) kerül. Az implantátumoknak nagy előnye, hogy a páciensek úgy érzik, mintha a saját foguk lenne.  Bővebben...

 

 

 

 

Arcüreg emelés (sinus lift)

Számos esetben a fogbeültetés előtt túl kevés a csont vastagsága.

A felső állcsonton ezt egy rutinszerűen végzett beavatkozással könnyebben oldjuk meg, mint alul.
A sinuslift, vagy más néven arcüregemelés az arcüreg alapjának megvastagítását célozza meg.

A fogatlan állcsontgerincen behatolva az arcüreg irányába megemelhetjük az arcüreg nyálkahártyáját. Csontpótlót juttatva ide megnövelhetjük a rendelkezésre álló csontvastagságot úgy, hogy beférjen egy legalább 10 mm hosszú implantátum.

A beavatkozás kb. 4mm arcüregalap vastgagságtól végezhető el. Ettől vékonyabb csont esetén nyílt sinusliftet kell végezni.
Az alábbi videó jól illusztrálja a folyamatot.

 

 

Csontpótló műtétek

A fogbeültetés során sokszor szembesülünk azzal. hogy a csont felszívódott, elkeskenyedett és méretét illetően alkalmatlan az implantátumok hordozására.
Ilyenkor irányított szövetregenerációt, azaz csontpótlást végzünk.

A törött végtagok csak akkor tudnak összeforrni, ha a testünk csontot növeszt a tört végek közé. A fogászatban ezt a mechanizmust használjuk fel irányított módon.
Az elv a következő:
Amikor a csont felszínéről elemeljük a csonthártyát és az elemelt helyzetben megtartjuk, vérömleny foglalja el a helyet.

A csont és az elemelt csonthártya között mindig csont fog képződni.
A beültetések során feltárjuk a pótolandó területet és elemeljük a csonthártyát. A csontfelszínre általában az alsó állcsontból vett saját csont kaparékát és /vagy csontpótló anyagot helyezünk. Ha túl nagy a hiány, titánmerevítésű  hálóval borítjuk, hogy a kialakítandó csont formája megfelelő legyen. A csontpótló anyagot biomembránnal borítjuk. Ez óvja meg a csontkaparékot a felszívódástól. A sebet összevarrva 4-5 hónap alatt új csont képződik.

Természetesen vannak a bevatkozásnak kockázatai. A leggyakoribb szövődmény a csontpótlás elfertőződése.

Ez ellen kifogástalan szájhigiénével, antibiotikummal és fertőtlenítő hatású szájöblítővel védekezünk.